Citlivé zuby

Citlivé zuby môžu vyvolať intenzívnu bolesť po kontakte so studeným alebo teplým jedlom

Šokujúca ostrá bolesť zubov pri chladnom alebo teplom jedle značí obvykle jedno – citlivé zuby. Namiesto príjemného zážitku zo zmrzliny alebo teplej polievky sa na tvári objaví nepríjemná grimasa. Bolesť je často nečakaná a občas vedie k tomu, že sa určitým jedlám a nápojom človek vyhýba. Citlivé zuby však nereagujú len na chlad a teplo, spúšťačov môže byť viacero.

Zvýšená citlivosť zubov je nepríjemnosťou, ktorú zažíva jeden z ôsmich ľudí na svete. Môže to byť dočasný problém alebo je citlivosť dlhodobá. V oboch prípadoch vám dokáže pomôcť správna starostlivosť o zuby.

Čo spôsobuje pocit citlivých zubov?

Citlivosť zubov súvisí najmä s poškodením zubov a zubnej skloviny, no bolesť môžete pociťovať aj z odhalených krčkov. Dôvodom môže byť aj nesprávna starostlivosť o ústnu dutinu. Prečo teda máte citlivé zuby? Pozrime sa na možné dôvody.

Odhalené zubné krčky

Citlivé zuby môžu vyvolať intenzívnu bolesť  po kontakte so studeným alebo teplým jedlom

Odhalené zubné krčky a ustupujúce ďasná sú častou príčinou nepríjemnej citlivosti v ústach. U niekoho ďasná ustupujú prirodzene s pribúdajúcim vekom a spôsobujú odkrývanie koreňa zubu. Korene nemajú sklovinu, ktorá by ich chránila, takže sú citlivejšie ako zvyšok zubu. Ustupovanie môže byť spôsobené aj nesprávnym čistením zubov a prílišným tlakom zubnej kefky.

Dôvodom odhalených krčkov môže byť dlhodobé ochorenie ďasien. Spôsobuje to parodontitída, zápalové ochorenie parodontu, teda väziva, ktoré drží zub pevne na svojom mieste. Parodontitída sa prejavuje krvácaním ďasien a môže spôsobiť odhalené zubné krčky.

Slabá alebo poškodená zubná sklovina

Pri zdravých zuboch korunky vašich zubov chráni sklovina. Sklovina, spolu so zubným cementom a dentínom tvorí zub a formuje ho. Cez vrstvu dentínu prechádzajú tzv. dentínové tubuly, do ktorých ústia jemné nervové zakončenia. Ak máte poškodenú zubnú sklovinu, vonkajšie podnety sa ľahšie dostanú k nervovým zakončeniam. To je dôvodom citlivosti zubov.

Zubná sklovina sa môže poškodiť rôznymi spôsobmi. Jedným z nich je príliš silný tlak pri čistení zubov. Ak si čistíte zuby príliš silno, narúšate si zubnú sklovinu. Poškodzujú ju aj zubné kefky s veľmi tvrdým vlasom, ktoré zároveň môžu dráždiť citlivé ďasná.

Vplyv na zubnú sklovinu majú aj kyslé jedlá. Sú to napríklad niektoré druhy ovocia, káva a jedlá s ostrou chuťou. Ak sa vo vašom jedálničku nachádza veľa kyslých jedál, oslabujete si sklovinu. Volá sa to erózia kyselinami. Jedlo sa potom ľahšie dostane k dentínovým tubulom a k nervovým zakončeniam, čo spôsobuje nepríjemnú bolesť. Narúšať zubnú sklovinu môže aj dlhodobé používanie určitých druhov ústnej vody.

Poškodenie zubu

Dôvodom citlivých zubov môžu byť aj poškodenia a praskliny v zuboch. Praskliny v zuboch sa napĺňajú baktériami a spôsobujú zápal v zubnej dreni. V závažných prípadoch to vedie k infekcii. Zub je vtedy citlivý na vonkajšie podnety.

Pri zubnom kaze sa môže odkryť dentín a nastáva podobný stav ako pri poškodenej sklovine. Vonkajšie podnety sa ľahšie dostanú k nervovým zakončeniam.

Na rozdiel od slabej skloviny či odhalených krčkov, pri poškodení zubu je citlivé len určité miesto v ústach. Bolesť je zväčša len lokálna. V takom prípade je citlivý len jeden zub alebo oblasť okolo zubu, nie väčšina zubov.

Zubný zákrok

Po zubnom zákroku alebo dentálnej hygiene môže byť dočasne citlivý zub
Po rôznych zákrokoch v ústach môžete mať nepríjemný pocit citlivosti. Stáva sa to napríklad po výmene korunky alebo pri plombe. Citlivé zuby sú bežné aj po bielení zubov, v prípade, že prípravok na bielenie narúša zubnú sklovinu. Bolesť zvyčajne zmizne do pár dní, najneskôr do štyroch až šiestich týždňov.

Niektorí ľudia majú pocit citlivých zubov aj po dentálnej hygiene. Po krátkej dobe však citlivosť prejde a netreba sa obávať. Citlivosť po zubných zákrokoch či dentálnej hygiene býva len dočasná.

Na čo môžu byť zuby citlivé?
Studené či teplé jedlo, ale aj kyslosť môžu vyvolať pocit citlivých zubov
Pocit citlivých zubov môžu vyvolávať viaceré podnety. Často je to teplota jedla, napríklad studené či teplé jedlo, ale môže to byť aj kyslosť jedla a podobne.

U každého sa môže citlivosť zubov alebo ďasien prejavovať pri iných podnetoch.

Zuby citlivé na chlad
Najčastejšie sa vyskytuje citlivosť zubov na chlad, čo vyvoláva kontakt so studeným jedlom ako je zmrzlina
Bolesť pri jedení zmrzliny či pri pití studenej vody. Túto situáciu bežne zažívajú ľudia so zubami citlivými na chlad. Vedie to k tomu, že sa vyhýbajú studenému jedlu aj všetkým nápojom s ľadom. Vychutnávanie si obľúbeného drinku počas horúcich letných dní je pre nich bolestivé a radšej si ho odpustia. Takéto obmedzenie dokáže výrazne vplývať na kvalitu života.

Problémy môže spôsobovať dokonca aj chladný zimný vzduch. Pre ľudí so zubami citlivými na chlad môže byť zimná prechádzka v prírode nepríjemná a bolestivá už po chvíľkovom kontakte s mrazivým vzduchom.

Zuby citlivé na chlad sú najčastejším problémom, na ktorý sa ľudia sťažujú u svojho stomatológa.

Zuby citlivé na teplo

S citlivosťou na chlad sa spája aj bolesť z teplého jedla. Kontakt teplých nápojov či jedál s citlivými zubami nie je ničím príjemným. Niektorí ľudia sú citliví len na teplé jedlo, iní len na studené. Môžete však pociťovať bolesť aj pri oboch. Ak máte poškodenú sklovinu a teplé jedlo sa dostáva k nervovým zakončeniam v dentíne, je prirodzené, že budete pociťovať bolesť.

Zuby citlivé zuby dotyk

Zuby nemusia byť citlivé len na nízku či vysokú teplotu. Nepríjemný bolestivý pocit môže spôsobovať aj dotyk. Napríklad pri čistení zubov, najmä ak používate zubnú kefku s tvrdším vlasom.

Zuby citlivé na sladké a kyslé

Jedlá s príliš sladkou alebo kyslou chuťou sa tiež stávajú spúšťačom bolesti. Spája sa to s eróziou kyselinami, keďže takéto jedlá vplývajú na zubnú sklovinu a poškodzujú ju.

Čo na citlivé zuby?

Existuje niekoľko spôsobov, ako zmierniť citlivosť. Zhrnuli sme pre vás najúčinnejšie spôsoby, ktoré Vám pomôžu s nepríjemnou bolesťou citlivých zubov či krčkov. Je dôležité nezanedbávať starostlivosť o citlivé zuby, inak by sa problém mohol ešte zhoršiť.

Čo na citlivé zuby?

Existuje niekoľko spôsobov, ako zmierniť citlivosť. Zhrnuli sme pre vás najúčinnejšie spôsoby, ktoré Vám pomôžu s nepríjemnou bolesťou citlivých zubov či krčkov. Je dôležité nezanedbávať starostlivosť o citlivé zuby, inak by sa problém mohol ešte zhoršiť.

Zubná pasta na citlivé zuby

Zubná pasta biela perla®️ :sensitive whitening obsahuje hydroxyapatite na obnovu zubnej skloviny

Najjednoduchšou a zároveň veľmi účinnou pomocou je zubná pasta. Dôležité je vybrať si pastu určenú na citlivé zuby. Obsahuje látky, ktoré ošetria obnaženú zubovinu, zodpovednú za citlivosť.

Vhodná je zubná pasta biela perla®️ :sensitive whitening, ktorá obsahuje hydroxyapatite. Hydroxyapatite je minerálna látka, ktorá patrí medzi dôležité zložky zubov. Svojou prítomnosťou v našej zubnej paste pomáha zregenerovať sklovinu na miestach, kde je odhalený zubný krčok a lepšie chráni pred pôsobením kyselín na zuby. Vyznačuje sa veľmi nízkym ukazovateľom abrazivity (RDA 9), čo je ďalší dôvod, pre ktorý je vhodná pre ľudí s citlivými zubami.

Pasta na odhalené krčky

Zubná pasta na citlivé zuby je nápomocná aj pri bolesti spôsobenej odhalenými zubnými krčkami. Hydroxyapatite, ktorý obsahuje biela perla®️ :sensitive whitening pomáha pri citlivosti zubných krčkov. Táto pasta je vhodná nielen pri bolesti zubov, ale aj pri bolesti ďasien.
Môžete siahnuť tiež po pastách na oslabené a zapálené ďasná, ktoré sú určené aj na zmiernenie príznakov paradentózy ako naša biela perla®️ :zdravé ďasná. Posilňujú ďasná, pomáhajú znižovať krvácanie a odstraňujú zubný povlak.

Pasta na zubnú sklovinu

Zdravá zubná sklovina sa dá tiež udržiavať zubnou pastou. Dobrým riešením sú zubné pasty, ktoré obsahujú fluór, ktorý zubnu sklovinu chráni. Ak pasta obsahuje fluór v kombinácií s hydroxyapatitom (ako naša zubná pasta biela perla :sensitive whitening), tak okrem ochrany skloviny bude hydroxyapatite sklovinu aj postupne regenerovať.

Bylinky a prírodná liečba

Zubné pasty biela perla obsahujú eukalyptus na svieži dych a klinček a šalviu, ktoré majú antibakteriálne a regeneračné účinky
Antibakteriálne a regeneračné účinky na oslabené ďasná majú bylinky ako klinček (nájdete ho vo všetkých zubných pastách biela perla®️), šalvia či bisabolol. Eukalyptus a mäta sú zase zodpovedné za dlhodobo svieži dych. Tieto bylinky sa nachádzajú práve v zubných pastách.

Starostlivosť o citlivé zuby

Dôležitým krokom v starostlivosti o citlivé zuby je okrem výberu zubnej pasty aj zubná kefka. Mali by ste klásť dôraz na starostlivé a jemné čistenie zubov dvakrát denne.

Odporúča sa zubná kefka s veľmi jemným vlasom. Kefky s menšou hlavičkou sa ľahšie dostanú ku všetkým zubom. Je dôležité klásť dôraz na vonkajšie aj vnútorné plôšky zubov. Pri čistení by ste nemali vyvíjať silný tlak, ale robiť jemné krúživé pohyby. Tlak by mohol citlivé zuby aj ďasná ešte viac podráždiť a viesť k abrázii, čiže k obrusovaniu skloviny.

Správne čistenie citlivých zubov rozhodne netreba podceňovať, aby sa bolesť ešte nezhoršila.

Prevencia citlivých zubov

Pri prevencii platia podobné zásady ako pri starostlivosti o citlivé zuby. Jemné a opatrné čistenie zubov bez vyvíjania tlaku je základom. Prílišným tlakom by ste si mohli poškodiť zubnú sklovinu a podráždiť ďasná. Veľmi podstatný je aj výber zubnej pasty, ktorá udrží vašu sklovinu zdravú. Zubnú sklovinu poškodzujú aj príliš kyslé jedlá. Mali by ste sa vyhýbať nadmernej konzumácii kyslých potravín, ako napríklad citrusy, ale aj čierna káva. Vyhnete sa tak erózii kyselinami.

Ideálnym riešením je predchádzať citlivosti správnou starostlivosťou o zuby. Podstatná je najmä pravidelná dentálna hygiena a návšteva stomatológa.

Zdroje:
https://www.healthline.com/health/sensitive-teeth
https://www.webmd.com/oral-health/guide/tooth-sensitivity
https://www.mouthhealthy.org/en/az-topics/s/sensitive-teeth
https://www.livescience.com/44377-sensitive-teeth.html
https://www.medicalnewstoday.com/articles/324731
https://www.dentalcare.com/en-us/patient-education/patient-materials/what-causes-sensitive-teeth

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *