Starostlivosť o chrup

biela perla

Staráte sa správne o svoje zuby? Často ústnu hygienu podceňujeme, čím dávame priestor vzniku zubnému kazu. V nasledujúcich riadkoch vám prezradíme ako zubnému kazu predísť a ako sa o svoje zuby dobre postarať.

Aká má byť domáca starostlivosť  o zuby? 

Každodenná domáca starostlivosť o zuby má zabezpečiť odstránenie zubného povlaku, ktorý sa usadil na zuboch a v priestoroch medzi zubami počas celého dňa alebo noci. Podľa odborníkov na dentálnu hygienu, nie je nevyhnutné čistiť si zuby po každom jedle. Potrebné je však čistiť si zuby dvakrát denne a to ráno a večer a hlavne čistiť si zuby dôkladne. Aby sme v dentálnej hygiene urobili čo najmenej chýb je veľmi dôležité vedieť akú zubnú kefku a pastu si máme vybrať.

Akú zubnú kefku používate?

Väčšina stomatológov v dnešnej dobe odporúča používať zubnú kefku s menšou hlavicou, husto osadenú mäkkými syntetickými vláknami. Zuby čistíme malými krúživými pohybmi, pričom kefka je naklonená smerom ku ďasnu v 45 stupňovom uhle. Čistenie zubov má byť dôkladné a systematické. Najprv sa čistia vonkajšie plôšky všetkých zubov horných aj dolných, potom vnútorné plôšky všetkých zubov a na záver hrbolčeky zadných zubov. Najdôležitejšie je sa venovať rozhraniu medzi zubom a ďasnom, tzv. žliabku. Tu sa totiž zachytáva najviac nečistôt.

Čo sa týka deti tie majú používať detskú zubnú kefku primeranú ich veku. Pracovná časť kefky so štetinkami ma byť menšia, tak aby deti dosiahli na všetky plôšky a aby bola pre nich manipulácia s kefkou v ústach bezproblémová. Nezabúdajte, že deťom do 8 rokov je nevyhnutné ich zuby kontrolovať a dočisťovať.

Viete kedy je potrebné zubnú kefku vymeniť?

Mali by ste tak urobiť v prípadoch ak je kefka rozstrapkaná, ak ste prekonali infekčné ochorenie / napr. chrípku, herpes / alebo po uplynutí cca 8 – 10 týždňoch. Ak tak neurobíte môžu vám poškodené vlákna kefky poraniť ďasna a tiež je takáto kefka domovom pre nebezpečne baktérie.

Okrem čistenia zubov je dôležité aj čistenie medzizubných priestorov a to špeciálnymi medzizubnými kefkami tzv. špirálkami. Viac ako výber konkrétnej firmy je dôležité vybrať si správnu veľkosť. Začnite s najmenšou veľkosťou medzizubnej kefky, alebo si nechajte priestory presne zmerať dentálnou hygieničkou a tá vám určí správnu veľkosť.

Technika čistenia priestorov špirálkou je pomerne jednoduchá. Po vyčistení zubov klasickou kefkou sa pustíme do dočisťovania špirálkou. Smerujeme špirálku do priestoru medzi zubami a dvomi ťahmi dnu a von tento priestor prečistíme. Čistenie medzizubných priestorov je dôležité robiť najmä večer pred spánkom. Nezľaknite sa ak vám prvé 3 – 4 dni budú ďasna trošku krvácať, je to len známka prítomného zápalu a pokiaľ tam nie je väznejší problém, čoskoro sa krvácanie zastaví a zápal vylieči.

Aká má byť správna zubná pasta?

Hlavnou úlohou zubnej pasty je napomáhať v odstraňovaní zubného povlaku. Väčšina zubných pást obsahuje ako hlavnú zložku fluór, ktorý ošetruje sklovinu zuba a zabraňuje vzniku zubného kazu. Okrem toho môžu pasty obsahovať ďalšie prídavné latky. Antibakteriálne látky sa pridávajú do zubnej pasty, pretože pomáhajú liečiť prejavy zápalov ďasien.  Látky zamerane na znižovanie citlivosti zubov, ošetrujú odhalený povrch zubov a tým odstraňujú bolesť zuba. Bieliace látky v zubných pastách jemne vyhladia a zosvetlia zuby.

Pri výbere zubnej pasty sa u detí orientujeme vekom dieťaťa. Pre jednotlivé vekové kategórie je u detí podstatný najmä obsah fluóru v zubnej paste. Podstatne je, aby fluór ochraňoval detské zúbky pre kazom, ale nesmie ho byt priveľa, pretože to môže spôsobiť ochorenie prejavujúce sa bielymi škvrnami na zuboch.

Ešte ste si tú svoju pastu nevybrali? Skúste si otestovať viacero druhov značiek a nájdite si tú správnu. Medzi hlavné výhody zubných pást biela perla® je ich enzymaticko-oxidačné odstraňovanie zubného povlaku a nízke RDA. Navyše, chutia výborne! Navštívte náš eshop a vyberte si tú správnu pastu presne pre vás!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *