Sladké, sladené nápoje a ich vplyv na zuby

Keď je vonku leto v plnom prúde, často siahame po chladivých nápojoch. Máme široký výber farebných, sýtených, alebo sladených nápojov a neuvedomujeme si následky, ktoré môžu zanechať na našom tele a hlavne na našich zuboch.

Dôvodom sú najmä chemické látky, ktoré sa vo väčšine nápojov nachádzajú. Kyselina ortofosforečná, aspartám, siričitan amónny, karamel, kofeín a oxid uhličitý – to je napríklad receptúra populárnej koly. Ďalej na druhej strane po zmiešaní benzoanu sodného, ​​draselnej soli kyseliny sorbovej, cukru, beta-apo-8-karotenalu, povinného oxidu uhličitého a pomarančovej šťavy sa vytvorí aromatická limonáda, ktorú milujú najmladší spotrebitelia.

Zloženie ovocných štiav nie je o nič lepšie. Množstvo cukru obsiahnuté v takomto jednom pohári sa vyrovná obsahu kalórií veľkej šišky s polevou. Kým šiška nám na chvíľu poskytne pocit sýtosti, šťava nanajvýš uspokojí náš smäd. Získame tak veľa „prázdnych“ kalórií a zároveň obrovské množstvo látok, ktoré poškodzujú naše zuby.

Cukor je vynikajúcou živnou pôdou pre baktérie. Mikróby zodpovedné za zubný kaz sa cítia najlepšie vo vrchnej vrstve plaku nachádzajúceho sa na zuboch. Hneď po ňom sa v rebríčku najviac nepriateľských látok objavuje oxid uhličitý. V kombinácii s vodou vytvára žieravú kyselinu uhličitú H2CO3. To následne rozleptáva našu sklovinu a vytvára v nej mikrotrhliny. Práve oni sú najviac náchylné pre vznik zubného kazu.

Farbivá a arómy nie sú o nič menej nebezpečné. Zafarbia zuby a spôsobujú žltý, alebo sivý odtieň. Okrem toho môžu tiež spôsobiť alergické reakcie v ústach. Ďalšou nevýhodou je skutočnosť, že takéto nápoje obyčajne konzumujeme vo vysoko chladenej forme. Týmto spôsobom vystavujeme naše zuby tepelnému šoku, ktorý môže viesť k prasklinám v sklovine. Ak už chcete siahnuť po sýtenom a farebnom nápoji, použite slamku tak, aby smerovala priamo k vášmu hrdlu. Najlepšie je však vzdať sa ich v prospech pramenitej vody bohatej na vápnik, domácich limonád bez cukru, vylisovaných štiav, alebo bylinných čajov.

Ďalším riešením môže byť použitie vhodnej zubnej pasty. Pre väčšinu ľudí je pH, pri ktorom zubná sklovina začína demineralizovať, okolo pH ~ 5,5. Proces obnovenia normálneho pH po konzumácii jedla a nápojov nie je zďaleka taký okamžitý a zvyčajne trvá asi 30 minút pri zdravých slinách. Takže na vrátenie pH do normálu by ste sa nemali spoliehať iba na normálny tok slín, zvlášť ak sa jedná o sladené nápoje. Ak je telo zdravé, trvá asi 30 minút, kým sa pH slín zvýši. Zubná pasta :coconut obsahuje nasýtené mastné kyseliny (MCFA), nachádzajúce sa v kokosovom oleji, ktoré pomáhajú udržiavať prirodzené pH v ústach po dobu 24 hodín po vyčistení zubov. Týmto spôsobom chránia pred demineralizáciou zubnej skloviny.

Jedna odpoveď

  1. Náhodou som v Kauflande v Banskej Bystrici objavil pravú slovenskú Bielu perlu, vyskúšal som a musím sa priznať, že som si umývanie zubov skutočne užil. Potraviny, nápoje a prostriedky na starostlivosť o telo si človek prirodzene vyberá len z láskavých rúk. Zubná pasta sa s láskou vyrába v Kežmarku. Doteraz som si nevedel zuby umyť inak, iba ak s Colgate TOTAL. Ďakujem, že ste stvorili pravú značkovú zubnú pastu BIELA PERLA!

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *