Stomatologická poradňa

MDDr. Karin Ráczová

V roku 2015 úspešne ukončila 6-ročné doktorské štúdium s titulom Medicinae dentalis doctor. Momentálne pracuje v zubnej ambulancii v Lučenci. Vo svojom voľnom čase sa venuje vzdelávaniu rodičov v projekte Zdravý Smile. Zameriava sa na témy včasnej prevencie zubného kazu našich detí.

Máte otázky o zdraví ústnej dutiny, bielení zubov alebo otázky týkajúce sa dentálnej hygieny?
MDDr. Karin Ráczová vám odpovie.

* V našej stomatologickej poradni sa snažíme zachovávať autenticitu vami kladených otázok.
Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Dobrý deň, dnes som bola u zubára, lebo ma uz 3 týždne bolí horná 6-tka (je to len také občasné pobolievanie, jesť aj žuť žuvačku na tom v pohode môžem). Zubár spravil RTG aj 2x pozrel zuby, ale kaz nevidel. Povedal mi, že podľa neho to je z osmičky, ktorú mám založenú a na RTG vidno, že sa trošku tlačí do sedmičky. Povedal, že to nie je na vŕtanie, že to necháme zatiaľ tak, ako sa to vykreslí do preventívky, ktorú mám za mesiac. Chcela by som sa ale opýtať, či ma môže z osmičky bolieť aj hlava a či môžem z toho cítiť aj také akoby teplo v hlave a ústach. Ďakujem za odpoveď.

Zobraziť odpoveď »

Dobrý deň. Mala som väčší kaz na 8-čke, ktorá pol roka po zaplombovaní začala bolieť. Pán doktor zub otvoril a nechal ho tak, nakoľko v ňom boli nahromadené zubné plyny a hnis. Následne vyčistil kanáliky a dal tam ošetrujúcu vložku, ale od zákroku, keď sa vybrala plomba, neviem otvoriť ústa. Otvorím ich len tak na 2 cm. Viete mi prosím poradiť, či by ste mi odporúčali brať ATB alebo nie a po akom čase budem vedieť normálne hýbať ústami, respektíve, čo môžem spraviť, aby som mohla čo najskôr? Ďakujem za odpoveď.

Zobraziť odpoveď »

Dobrý deň, mám pochybnosti o postupe mojej doktorky. Pred pár rokmi mi bol ošetrený mŕtvy zub (čistenie kanálikov) a všetko prebehlo v poriadku. Minulý rok sa však zub začal ozývať, na čo som upozornila aj pani doktorku, ktorá na to zareagovala tak, že nie je možné niečo cítiť, keďže zub je mŕtvy. Pravdepodobne vraj cítim zub vedľa neho, v ktorom mi ošetrila kaz a následne zaplombovala. “Ozývanie” mŕtveho zuba prestalo na jeden deň a potom znova začal. Avšak tento rok mi bol spravený RTG, kde objavila pod mŕtvym zubom nález, ktorý doteraz stále občas cítim na zhryz. Jej reakcia bola taká, že pokiaľ ma veľmi nebolí, tak môžeme počkať. Ak začne veľmi bolieť, tak vtedy pôjde von. Preto moja otázka znie, nie je možné, aby došlo k rozšíreniu zápalu? Alebo neprejde zápal až do kosti? Nemal by sa zub hneď vytrhnúť? Ďakujem za odpoveď.

Zobraziť odpoveď »

Dobrý deň želám, chcela by som sa opýtať. Mala som plombovaný zub a po mesiaci ma začal veľmi bolieť. Po rontgene mi zistili zápal v kostnej dreni a zub vraj odumiera. Pred 3 dňami mi zubár zub otvoril, vyčistil kanáliky, vytiahol nervy a zub zalial.  Zub bežne nebolí, ani ho necítim, no pri zatlačení, zakusnutí do jedla alebo na prázdno spodnými stoličkami, cítim tlakovú bodavú bolesť v zube. Je možné, že po zápale (užívala som aj antibiotiká DALACIN) je ešte citlivý? Ako dlho to môže trvať? Je to treba ďalej riešiť? Môj zubár mi povedal, že to ešte môže byť citlivé, ak je tam ešte trochu zápal… Ďakujem.

Zobraziť odpoveď »

Máte otázky o zdraví ústnej dutiny, bielení zubov alebo otázky týkajúce sa dentálnej hygieny?
MDDr. Karin Ráczová vám odpovie.