Viete aké RDA má vaša zubná pasta?

Čo znamená údaj RDA na zubnej paste?

Každá zubná pasta má mnoho parametrov, vďaka ktorým vieme, pre koho je určená a aké sú jej vlastnosti. Pri výbere zubnej pasty by sme sa mali okrem samotného zloženia a sľubovaného efektu pozerať aj na parameter, ktorý sa volá RDA. Samotné RDA je skratkou zo slovného spojenia „Relative Dentin Abrasivity“, ktoré v preklade znamená relatívna abrazivita dentínu. Je to parameter, ktorý určuje brúsiacu a čistiacu schopnosť zubnej pasty. Tá je dôležitá, aby čiastočky v zubnej paste napomáhali kefke odstraňovať povlak a pigmentácie z povrchu zubov. Čím je RDA vyššie, tým je pasta drsnejšia a ľahšie odstraňuje nečistoty z povrchu zubov. Na druhej strane vysoké RDA zvyšuje riziko poškriabania skloviny. Naopak, čím je tento parameter nižší, tak je zubná pasta jemnejšia a šetrnejšia k sklovine zuba.

RDA v minulosti

V dávnej minulosti sa RDA v zubných pastách jednoducho nemeralo. Ako plnidlá do zubných pást sa často používali podrvené zvyšky tehál, uhlia alebo kostí. Takéto starodávne zubné pasty mali hodnotu RDA až okolo 1000, spôsobovali poškodenie až zodratie zubnej skloviny. Takto zodraté zuby boli nenávratne poškodené. Vývojom zubných pást sa začali používať ako plnivá iné látky, ktoré sú oveľa jemnejšie k sklovine zuba a napomáhajú zubnej kefke čistiť zuby.  Nazývajú sa abrazíva a sú zložkou každej zubnej pasty. Všetky dnešné zubné pasty majú RDA do hodnoty 200. Výskumami bolo zistené, že takéto pasty sú vhodné na používanie počas celého života.

Čo sú abrazívne čiastočky?

Sú to mikroskopické čiastočky, ktoré sú pridávané do zubných pást a zvyšujú mechanickú silu čistenia. Chemicky sú to napríklad fosforečnan vápenatý, uhličitan vápenatý, oxid hlinitý alebo oxid kremičitý. Inde môžete nájsť v zložení aj prírodné zložky ako ružový íl alebo bambusové čierne uhlie. Pasty sa líšia v tom, aké množstvo a veľkosť abrazívnych častíc obsahujú. Tieto čiastočky obsahuje každá zubná pasta, bez nich by nenapomáhala kefke čistiť zuby. Tieto čiastočky, inak nazývané aj abrazíva, zvyšujú abrazivitu zubnej pasty. Bez nich by bola len minimálna.

Ako sa meria RDA?

RDA sa meria u každej pasty v laboratórnych podmienkach podľa štandardizovaných ISO noriem. Je to preto, aby boli pasty merané za úplne rovnakých podmienok. Preto sú určené parametre ako tlak, počet sterov zubnej kefky a iné. Povrch meraného tkaniva je rádioaktívne označený a po teste sa meria úbytok povrchu. Na základe týchto údajov sa určí RDA.

Prečo sa určuje RDA na vzorke dentínu a nie skloviny?

Ako už skratka hovorí, písmeno D hovorí o dentíne. Je to preto, že dentín je mäkší ako sklovina a preto sú výsledky ľahšie interpretovateľné. Inými slovami, na meranie RDA je vhodnejší.

Rozdelenie RDA

Na základe nameraných hodnôt v laboratóriách sa zubné pasty rozdelili podľa RDA do 4 skupín:

  • Hodnota RDA 0-70: nízka abrazivita pasty
  • Hodnota RDA 70-100: stredná abrazivita pasty
  • Hodnota RDA 100-150: vysoká abrazivita pasty
  • Hodnota RDA 150+: potenciálne škodlivá

Čo to znamená pre pacienta?

Je dôležité poznať, akú pastu potrebujete. Ak máte biele zuby bez farebných povlakov, bude vám postačovať jemnejšia zubná pasta. Pre ľudí s citlivými zubmi, odhalenými krčkami, ústupom ďasien, ľudí, čo škrípu so zubami je opäť vhodná pasta s nízkym stupňom RDA. Naopak, ak ste fajčiar, kávičkách, prípadne sa vám tvorí veľké množstvo zubného kameňa, tak je vhodnejšie siahnuť po zubnej paste s vyšším stupňom abrazivity.

Bieliace pasty a RDA

Mnohé bieliace zubné pasty na trhu majú vysoký stupeň RDA, fungujú teda na mechanickom princípe odstraňovania nánosov z povrchu skloviny. V dnešnej dobe sa do popredia dostávajú bieliace pasty, ktoré bielia pomocou enzýmov. Takéto zubné pasty majú nízke RDA a preto sú veľmi šetrné k sklovine. Bieliaci efekt nie je zabezpečený mechanicky, ale šetrne pomocou enzýmov. Znamená to, že pasta je jemná, neotiera sklovinu, no napriek tomu  má bieliaci účinok. Enzymatické bielenie je veľmi šetrné a vďaka účinným enzýmom pasta vysoké RDA nepotrebuje.

Nízke RDA v pastách biela perla®️

V dnešnej dobe je trendom byť k svojim zúbkom jemný. Tvrdé kefky sme v priebehu času nahradili kefkami s čo najvyšším počtom jemných vlákien, ktoré šetrne čistia zuby. Zubné pasty biela perla®️ majú nízke RDA. Správne namiešaná zubná pasta dokáže byť šetrná k zubnej sklovine, no aj napriek nízkemu RDA dokáže veľmi efektívne zuby vyčistiť. Vďaka nízkemu obsahu abrazívnych častíc sú takéto pasty vhodné pre všetky vekové kategórie, no najmä pre ľudí s citlivými zubami a ďasnami. Zubná pasta by mala byť účinná, no najmä šetrná, aby nepoškodzovala sklovinu.

Článok bol vytvorený v spolupráci so zubnou lekárkou MDDr. Andreou Hrubou, ktorá sa v rámci projektu www.zapisnikzubarky.sk venuje rôznym zubným témam.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *