Starostlivosť o zuby počas tehotenstva a dojčenia

Tehotenstvo a dojčenie môže u niektorých žien viesť k špecifickým problémom so zubami, vrátane ochorenia ďasien a zvýšeného rizika zubného kazu. Počas tehotenstva môžu vaše hormóny ovplyvniť reakciu vášho tela na zubný plak (vrstva baktérií na zuboch). Tehotenstvo neznamená automaticky poškodenie vašich zubov. Pri správnej zubnej hygiene a pri odbornej starostlivosti zubného lekára by zuby mali zostať zdravé počas celého tehotenstva a dojčenia.

Na čo si počas tehotenstva dávať pozor?

1. problémy s ďasnami

2. zvracanie

3. nutkanie na zvracanie pri čistení zubov

4. chuť na sladké jedlá

1. Problémy s ďasnami.

Hormóny spojené s tehotenstvom môžu spôsobiť, že niektoré ženy sú náchylné na problémy s ďasnami a to:

  • zápal ďasien (gingitíva) – je pravdepodobnejšie, že sa vyskytne v druhom trimestri. Medzi príznaky patrí opuch ďasien, krvácajúce a opuchnuté ďasná, najmä pri čistení zubov a pri použití zubnej nite, alebo medzizubnej kefky,
  • nediagnostikovaná alebo neliečená paradontitída – tehotenstvo môže zhoršiť túto chronickú infekciu ďasien, ktorá môže viesť až k strate zubov,
  • tehotenský epulis – lokalizované opuchnutie ďasien, zväčšenie ďasien, vznik vačkov, ktoré môžu ľahko krvácať.  Vyžaduje si to profesionálne chirurgické riešenie, alebo liečenie laserom u stomatológa.

Ako to riešiť?

Počas tehotenstva nie sú problémy s ďasnami spôsobené zvýšeným výskytom zubného plaku, ale horšou reakciou zubov na plak v dôsledku tehotenských hormónov.

Počas tehotenstva používajte mäkšiu zubnú kefku a pravidelne si čistite zuby najmenej dvakrát denne. Používajte zubnú pastu, ktorá obsahuje aktívne látky, ktoré chránia zuby pred zubným kazom a zároveň aj posilňujú ďasná. Vynikajúce na ochranu pred zubným kazom sú napríklad fluór, alebo prírodný vápnik.

V našom portfóliu biela perla nájdete zubné pasty s fluórom a bylinnými extraktmi :zdravé ďasná a :white & fresh moringa, ktoré sú zvlášť vhodné pre tehotné a dojčiace ženy. Obidve zubné pasty biela perla vďaka bylinkám ako šalvia, repík a rumanček blahodárne pôsobia na ďasná a zubnú sklovinu. 

Tie, ktoré hľadajú alternatívu bez fluóru môžu siahnuť po zubnej paste :mint. Táto zubná pasta obsahuje prírodný biologický aktívny vápnik, ktorý má vynikajúce vlastnosti v prevencii proti kazivosti zubov.

Ak máte problémy s ďasnami počas tehotenstva, je dôležité nechať si ďasná skontrolovať hneď po pôrode. Zatiaľ čo väčšina typov problémov s ďasnami spôsobených tehotenskými hormónmi ustúpi po narodení dieťaťa, u malého počtu žien sa môže vyvinúť ochorenie ďasien, ktoré bude potrebné liečiť.

2. Zvracanie môže vaše zuby poškodiť.

Zvracanie spojené s rannou nevoľnosťou môžu vaše zuby pokryť silnými žalúdočnými kyselinami. Opakované zvracanie môže poškodiť zubnú sklovinu a zvýšiť riziko vzniku zubného kazu.

Ako to riešiť?

-Zabráňte čisteniu zubov ihneď po zvracaní. Kým sú zuby pokryté žalúdočnými kyselinami, môže tlak kefky poškriabať zubnú sklovinu. Čistite si zuby najmenej jednu hodinu po zvracaní!

  • Dôkladne si vypláchnite ústa čistou vodou z vodovodu.
  • Pokračujte s ústnou vodou, ktorá obsahuje fluór, alebo prírodný vápnik na ochranu zubnej skloviny.
  • Ak nemáte ústnu vodu, dajte si na prst kúsok zubnej pasty  a natrite si ju na zuby. Dôkladne opláchnite vodou.

3. Nutkanie na zvracanie počas umývania zubov.

 Niektoré tehotné ženy zistia, že čistenie zubov, najmä zadných stoličiek, u nich vyvoláva nutkanie na zvracanie. Riskujete však vznik zubného kazu, ak ich nebudete pravidelne čistiť.

 Ako to riešiť?

  • Použite kefku s malou hlavou, napríklad kefku pre batoľatá.
  • Nájdite si čas a spomaľte čistenie zubov.
  • Môžete tomu pomôcť tým, že si zatvoríte oči a sústredite sa na svoje dýchanie.
  • Vyskúšajte iné rozptýlenie, napríklad počúvanie hudby.
  • Ak sa zdá, že chuť zubnej pasty vyvoláva pocit na zvracanie, prejdite na inú zubnú pastu.

4. Chuť na sladkosti počas tehotenstva.

 Niektoré ženy zažívajú počas tehotenstva nezvyčajné chute. Pravidelná chuť na sladké jedlo môže zvýšiť riziko zubného kazu. Namiesto toho sa pokúste občerstviť jedlami s nízkym obsahom cukru.

Ak vaše chute uspokojí iba sladkosť, vyskúšajte možno zdravšie varianty, ako je čerstvé ovocie. Vypláchnite si ústa vodou alebo ústnymi vodami, ktoré neobsahujú alkohol, alebo si po sladkom občerstvení vyčistite zuby.

Počas tehotenstva si zvyšujte hladinu vápnika. Dostatok vápnika ochráni vaše kosti a zuby a uspokojí nutričné potreby vyvíjajúceho sa dieťaťa. Medzi dobré zdroje vápnika v potrave patria potraviny ako mlieko, syr, tučný tvaroh. Zvýšený obsah vápnika majú napr. aj: mak, mandle, sardinky v oleji, sezamové semienka a morské riasy.

Počas tehotenstva zvýšte príjem vitamínu D a C, ktoré pomáhajú vstrebávaniu a využitiu vápnika.

Nakoľko považujeme zdravie matky aj dieťaťa za prvoradé, v našom portfóliu nájdete špecializované zubné pasty, ktoré spĺňajú vyššie uvedené kritéria. Pre informácie ohľadom bielenia zubov počas tehotenstva a dojčenia si prečítajte tento blog. 

3 Odpovede

  1. Dobry den,
    dnes som si kupila bieliace pero a zubnu pastu. Na pribalovm letaku je napisane ze pero nemozem pouyivat pocas dojcenia. Chcem sa spytat, ze z akeho dovodu? Ci je tam priamo nejaky negativny vplyv na mlieko, alebo z dovodu ze sa nerobili vyskumy na dojciacich a tehotnych zenach?
    Zubnu pastu mozem pouzivat?

    Dakujem za odpoved.

    1. Ahoj Zora, sme radi,že si si zakúpila naše bieliace pero.Čo sa týka tvojej otázky tak obmedzenie je z dôvodu ochrany ďasien a zubov, ktoré sú v období tehotenstva a dojčenia zvlášť oslabené. Ako správne uvádzaš nemáme produkt testovaný na tehotných a dojčiacich ženách.
      Zubnú pastu môžeš však kľudne používať.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *