Zubná pasta pre tehotné

Článok bol vytvorený v spolupráci so zubnou lekárkou MDDr. Andreou Hrubou, ktorá sa vrámci projektu Zápisník zubárky venuje rôznym témam týkajúcich sa zubov.

Obdobie tehotenstva je obdobím radosti a očakávania vytúženého bábätka. Pre niektoré budúce mamičky však tehotenstvo prináša aj mnoho problémov v ústnej dutine. Problémy, s ktorými sa tehotné pacientky stretávajú, často súvisia s hormonálnymi zmenami. V tomto radostnom období je dôležité dodržiavať perfektnú hygienu a udržiavať zuby čisté, aby vás nepostihlo staré známe “Každé tehotenstvo stojí ženu jeden zub”. Základom je mať vhodnú kefku, správnu techniku čistenia a vhodnú zubnú pastu. biela perla®  prišla na trh so zubnou pastou vyvinutou špeciálne pre budúce mamičky. Pýtate sa, v čom je pasta iná oproti bežnej zubnej paste? Táto zubná pasta vďaka svojmu zloženiu pomáha predchádzať následkom tehotenských problémov v ústnej dutine.

Ranná nevoľnosť

U väčšiny žien dá bábätko o sebe vedieť už v prvom trimestri. Rannou nevoľnosťou trpí podľa štatistík relatívne vysoké percento žien. Zvracanie niekoľkokrát denne je pre sklovinu pohromou. Zubná sklovina sa skladá z minerálu hydroxyapatitu, ktorý sa však pri nízkom pH rozpúšťa. Rovnako nebezpečný je aj reflux v posledných mesiacoch tehotenstva. Kyslá žalúdočná šťava rozpúšťa povrchovú vrstvu skloviny, a preto je dôležité, ako sa po zvracaní zachováte. Ideálne je nečistiť si zuby hneď, pretože horná vrstva skloviny je zmäknutá a mohli by ste si s kefkou uškodiť. Vypláchnite si ústa čistou vodou a s čistením počkajte minimálne 20 minút. Za ten čas sliny upravia pH do pôvodnej hodnoty. Zubná pasta vám so zvracaním síce nepomôže, no niektoré ženy napína už zo samotnej chuti zubnej pasty. Zubná pasta :pre tehotné a dojčiace mamy od bielej perly®  má jemnú nedráždivú príchuť, aby vás pri čistení zubov nenapínalo.

Zubný povlak

Chúťky na sladké prepadnú niekedy každého, nielen tehotné ženy. Zvýšená konzumácia sladkého znamená rýchlejšiu tvorbu zubného povlaku. Čím častejší prísun cukru baktérie majú, tým je vrstva povlaku hrubšia a narúša sklovinu. Zubný povlak je hlavným vyvolávateľom zubného kazu. Bakteriálny povlak spôsobuje okrem zubného kazu aj  zápal ďasien a tvorbu zubného kameňa. So zubným povlakom sa dá bojovať, a preto je dôležité pravidelné čistenie zubov 2x denne. Nezabúdajte na medzizubné priestory,  pretože povlak v nich môže byť zdrojom zápachu z úst. Odporúčam mať mäkkú kefku a stredne abrazívnu pastu. Pasta :pre tehotné a dojčiace mamy má stredne abrazívne RDA (abrazivita). Takáto hodnota RDA je vhodná pre ľudí so zvýšenou tvorbou zubného povlaku.

Zápal ďasien

Jedným z problémov, s ktorým tehotné pacientky prichádzajú do ambulancie, je zápal ďasien. Ďasná citlivo reagujú na zmeny hladín hormónov v organizme a tehotenská gingivitída potrápi nejednu pacientku. Zápal spôsobený tehotenskými hormónmi je našťastie len dočasný a po pôrode spontánne odoznie. Bojovať s takýmto zápalom je náročné, pretože ani úplné odstránenie povlaku nemusí pomôcť. Pasta :pre tehotné a dojčiace mamy obsahuje zložky, ktoré napomáhajú k regenerácii ďasien. Medzi ne patrí napríklad panthenol, ktorý je provitamín B5 a má lokálny efekt na sliznice. Ďalej je to olej z japonskej kamélie, ktorý má hydratačné účinky.

Nezabúdajte, že v tehotenstve máte nárok na preventívnu prehliadku 2x ročne. Návšteva zubného lekára by mala byť samozrejmosťou aj pred tehotenstvom. Neodkladajte preto svoje problémy, aby vás nezastihli v období, keď ste v radostnom očakávaní.

Záver

Pasta :pre tehotné a dojčiace mamy je zaujímavou alternatívou ku klasickej 1450 ppm zubnej paste. biela perla®  síce znížila množstvo fluoridov v paste na 500 ppm, no rozdiel doplnila zvýšeným obsahom vápnika, ktorý remineralizuje zubnú sklovinu. Zubná pasta je bez penidla SLS, obsahuje navyše kokosový olej, xylitol a enzým glukózo oxidázu, ktorý šetrne bieli sklovinu. Starajte sa o svoje zuby už teraz, aby ste aj v budúcnosti boli príkladom pre vaše deti.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *