Paradontóza – novodobý strašiak

Vedeli ste, že až 98% dospelého obyvateľstva trpí, či už miernym, alebo závažnejším zápalom ďasien? Čo ho spôsobuje a ako sa vyhnúť nepríjemnému ochoreniu parodontitídy? Mnohí z nás ho vnímajú ako jav, ktorý sa objavuje s pribúdajúcimi rokmi. Bohužiaľ, zápal ďasien a následnú parodontitídu môžete mať aj vo veľmi mladom veku. Najdôležitejším faktorom ako sa mu vyhnúť je správna hygiena.

Ako vzniká zápal ďasien a ochorenie parodontu ?

Zubný povlak a kameň obsahuje veľké množstvo baktérii. Tieto baktérie produkujú okrem kyselín, aj toxíny, ktoré vyvolávajú zápal ďasien. Prvým prejavom zápalu je krvácanie z ďasien, ktoré môžete spozorovať pri čistení zubov. Je dôležité vedieť, že zdravé ďasná nekrvácajú. Ďalšími znakmi zápalu, ktoré sa môžu objaviť, je začervenanie ďasna, jeho opuch, nepríjemná pachuť a zápach z úst. Neliečený zápal ďasien sa postupne šíri do hĺbky, porušuje parodontálne vlákna, ktoré držia zuby v kosti a rozrušuje kosť. To všetko má za následok vznik paradentózy – parodontitídy, ktorá vedie k postupným stratám inak zdravých zubov.

Zápal ďasien aj paradentóza sú druhým najčastejšie sa vyskytujúcim infekčným ochorením v ústach a vyvolávajú ho výhradne baktérie nachádzajúce sa v povlaku. Preto je dôležité každodenné odstraňovanie povlaku zo zubov spojené s pravidelným profesionálnym čistením zubov u dentálnej hygieničky.

Ako sa lieči zápal ďasien?

Zápal ďasien vám pomôže zvládnuť váš zubný lekár a dentálna hygienička. Odstráni sa zubný kameň a zubný povlak, následne sa ošetria ďasná. Dentálna hygienička vám odporučí správne pomôcky dentálnej hygieny a naučí vás s nimi pracovať. Tiež je vhodné používanie zubných pást a ústnych vôd s obsahom protizápalových látok.

Ak dodržíte tieto jednoduché rady, pri ktorých sa však vyžaduje pravidelnosť a trpezlivosť, zápalu ďasien sa ľahko zbavíte. Ak sa stanoví diagnóza a správna liečba včas, môžeme úspešné liečiť aj paradentózu. Dôležité je celkové zhodnotenie stavu v ústach. Samotná liečba zahŕňa dentálnu hygienu, lokálnu aplikáciu protizápalových látok, liečbu antibiotikami ak je potrebná, pripadne chirurgickú liečbu.

Prevencia je najdôležitejšia     

Nato, aby sa zuby nekazili a aby ďasna nekrvácali je potrebná každodenná domáca starostlivosť, ktorá je zameraná na odstraňovanie bakteriálnych povlakov zo zubov a medzizubných priestorov. Výber správnej zubnej kefky, zubnej pasty a ďalších pomôcok ústnej hygieny je Vašim prvým krokom k ústnemu zdraviu. V druhom rade je nevyhnutné absolvovať preventívne prehliadky u zubného lekára, ktoré sú zamerané na zistenie a prípadnú liečbu prítomných kazov zubov a zápalov ďasien. Posledným krokom je v určitých časových intervaloch podstúpiť profesionálne čistenie zubov u dentálnej hygieničky. Tá Vám ošetrí a vyčistí miesta, kde Vaša kefka nedosiahla, alebo kde ste čistenie zubov úplné do dokonalosti nezvládli.

Investícia do Vášho zdravia sa Vám oplatí, a okrem krásneho úsmevu znížite aj riziko vzniku ochorení ďasien a vzniku parodontitídy, čím sa vyhnete predčasným stratám zubov.

Jedna odpoveď

  1. Dobry den,mne povedala zubarka,ze paradentoza sa zvykne zastavit a dalej sa tym nezaoberala,takze ,doma si vzdy vytrpim svoje az ,pokial si zub nevytrhnem sama,davam si na dasna /alpa,klinceky,skorica/to vyluhujem a potierampodla potrebyeva

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *