Je fluór bezpečný? Odpovedá stomatológ.

Častokrát dostávame otázky typu: „Prečo detské zubné pasty biela perla® obsahujú fluór? Sú zubné pasty s obsahom fluóru vhodné aj pre tehotné a dojčiace ženy?“  Ak vás táto téma zaujíma, prečítajte si náš rozhovor so stomatológom MDDr. Andrejom Brezom, MPH.

Čo je fluór?

Fluór je minerál, ktorý sa bežne vyskytuje všade okolo nás. Nachádza sa vo vode, čaji, rybách a dokonca je prirodzenou súčasťou nášho tela, konkrétne kostí a zubov. Samotný prvok ako taký je vysokotoxický pre organizmus, v prírode sa však vyskytuje vo forme fluoridov, t.j. zlúčenín, ktoré obsahujú vo svojej molekule fluór spolu s iným prvkom. Napr. fluorid sodný využívajúci sa aj v zubných pastách. Z bežnej stravy denne prijmeme okolo 0,5 až 1,5 miligramu fluóru, ktorý sa ukladá do zubov a kostí, kde prispieva k  správnej funkcii ich metabolizmu. Denná potreba fluóru sa pohybuje okolo 0,5 – 0,75mg pre dieťa do 5 rokov a pre dospelého je táto dávka až do 1mg.

Akú rolu zohráva fluór v zubnej paste?

Fluoridy ako také majú veľmi silný antikariogénny (protikazový) účinok, čo má veľký význam pri prevencii zubného kazu. Zubné pasty obsahujúce fluoridy, znižujú pri pravidelnom používaní kazivosť chrupu až o 30%. Fluoridy pri kontakte so zubnou  sklovinou vytvárajú tzv. hydroxyfluorapatity, ktoré sa zabudujú do štruktúry skloviny, čo má v  konečnom dôsledku vplyv na zvýšenie odolnosti a stálosti skloviny. Medzi ďalšie jeho výhody patrí jeho schopnosť remineralizácie zubnej skloviny t.j. opätovnému zabudovaniu minerálov do demineralizovanej (oslabenej) skloviny. Fluoridy majú v úlohe udržiavania orálneho zdravia nezastupiteľnú úlohu. Ľudia sa mylne domnievajú, že pridané fluoridy do zubnej pasty môžu pôsobiť toxicky. Známky akútnej toxicity spôsobenej fluórom sa prejavujú až pri jednorazovo podanej dávke v hodnotách 5-10 gramov fluoridov, čo sa rovná priamej konzumácii cca 30 zubných pást s obsahom fluoridov 1500ppm. Ako zubný lekár môžem zubné pasty s obsahom fluoridov len odporúčať.

Dá sa fluór nahradiť inou látkou?

Ako som uviedol už vyššie, fluoridy majú svoju nezastupiteľnú úlohu v zložení zubných pást. Na základe toho si myslím, že ich adekvátna, resp. plnohodnotná náhrada zatiaľ nebola vytvorená. Samozrejme, existujú pasty bez pridaného fluóru, tie sú však vhodné pre ľudí s alergiou.

Je fluór bezpečný pre tehotné a dojčiace ženy a deti?  

U detí do 3 rokov sa odporúča umývať zuby bez pasty, keďže do tohto veku deti nie sú schopné „vypľúvať“ ju. Aj u starších detí je zvýšené riziko prehĺtania zubnej pasty pri čistení zubov, a preto sa pristúpilo k obmedzeniu množstva fluoridov v detských pastách.  Všeobecne sa odporúčajú u detí v predškolskom veku pasty s obsahom fluoridov 500-700ppm. Za predpokladu, že si dojčiace ženy budú čistiť zuby ako obvykle a nebudú pastu nadmerne prehĺtať, môžu používať pastu s normálnym obsahom fluoridov. Odporúčam však špecializovanú pastu :pre tehotné a dojčiace mamy, v ktorej sú účinné látky nakombinované tak, aby chránili zubnú sklovinu a predchádzali vzniku zubného kazu a zároveň pomáhala regenerovať ďasná mamičiek a budúcich mamičiek. Zdravé zuby rodičov a hlavne matky, sú veľmi podstatné, pretože pri prvom kontakte s dieťaťom, či už formou bozku, resp. slinami prenášajú svoj mikrobióm (bakteriálne zloženie ústnej dutiny) na dieťa. Za predpokladu, že boli prenesené agresívne kariogénne kmene na dieťa, zvyšuje to pravdepodobnosť zvýšenej kariogénnej aktivity, t.j. dieťa ma väčší predpoklad mať pokazené zuby. Ak rodičia chcú, aby malo ich dieťa zdravé zuby, musia sa o ne starať aj oni samy, k čomu im môže dopomôcť okrem kefky a dobrej stravy aj pasta s obsahom fluoridov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *