Je domáce bielenie zubov bezpečné?

Kedy je bielenie zubov bezpečné?

Čo robiť, aby bolo bielenie zubov bezpečné? Mnoho ľudí si pred bieliacou kúrou kladie túto otázku. Väčšina z nás nemá žiadnu prekážku a môže si bezpečne bieliť zuby. Prvým predpokladom na to, aby prebehlo bielenie zubov bez problémov je mať ošetrené zuby, bez zubného kazu. Ďalším potrebným krokom je podrobne si preštudovať informácie a pokyny na používanie na obale od výrobcu. Je potrebné všímať si, či výrobca upozorňuje na alergénne látky v produkte, od akej vekovej hranici je výrobok vhodné používať, alebo ak niekto trpí ochorením ďasien (krvácanie, paradontontída), vtedy nie je vhodné vykonávať bielenie zubov. Ideálne je pred bielením absolvovať dentálnu hygienu u svojej hygieničky.

Je bezpečné bielenie zubov pre tehotné ženy, alebo v mladom veku?

  • V prípade mladých ľudí, je zubná sklovina stále v procese mineralizácie a bielenie zubov môže narušiť tento proces. Hranica pre vek na bielenie by mala byť od 16 rokov.
  • Bielenie zubov počas tehotenstva a obdobia dojčenia sa neodporúča, pretože obsah účinných látok môže spôsobiť počas tohto obdobia väčšie odvápnenie skloviny.
  • Neodporúča sa bielenie zubov u pacientov s pokročilým zubným kazom a pri citlivých ďasnách. Najprv si vyliečme vážne stavy alebo choroby, a potom siahnime po bieliacich produktoch za odmenu. ☺
  • Kontraindikácie pre bielenie zubov je tiež fluoróza, čo je ochorenie skloviny, spôsobené prijímaním nadmerného množstva fluoridových solí. Toto ochorenie spôsobuje škvrnité zafarbenia na zuboch.

Aký je rozdiel medzi bielením doma a u stomatológa?

Rozdiel spočíva v aktívnej látke. Stomatológ používa silnú bieliacu látku peroxid, ktorá vybieli zuby veľmi účinne v krátkom čase. Nakoľko je táto látka veľmi silná, je potrebné bielenie zubov vykonávať pod lekárskym dohľadom, kde pacient dostane všetky informácie o tomto type bielenia a o vedľajších účinkoch. Domáce bieliace systémy sú k zubnej skloviny jemnejšie, výsledok síce nie je taký výrazný, ale dokáže zuby vybieliť prirodzene, bez vedľajších účinkov citlivosti zubov.

Chcem biely úsmev, ako na to?

Ak hľadáte rýchly spôsob ako získať žiarivo biely úsmev, tak odporúčam navštíviť stomatológa, ktorý zuby vybieli  pomocou peroxidu. Táto forma bielenia dokáže zuby vybieliť o niekoľko odtieňov už počas prvého bielenia, len je finančne náročnejšia a môže spôsobiť dočasnú citlivosť zubov. V prípade, že vám postačuje prirodzená farba skloviny môžte vyskúšať domáci :systém na bielenie zubov. Ak si chcete udržiavať farbu svojich zubov, vyberte si zubné pasty,  ktoré sa vyznačujú nízkou abrazivitou RDA (index abrazivity), teda sú šetrné k zubnej sklovine. Okrem iného sledujte zloženie, či sú obohatené o prírodne extrakty, ktoré pomáhajú regenerovať ďasná, zabraňujú tvorbe zubného kazu a znižujú citlivosť zubov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *