Enzymatické bielenie zubov

Leto dalo zabrať sklovine každého z nás. Farebné sladké ovocie, čaje, kávičky a červené víno mohli zanechať stopy aj na vašej sklovine a zrazu je svetlá farba zubov preč. Vaše zuby však nemusia žltnúť ako jesenné listy, môžete im prinavrátiť prirodzene bielu farbuz pohodlia vášho domova. Enzymatické bielenie je spôsob, ako sa vrátiť v čase a prinavrátiť zubom ich krásnu prirodzene svetlú farbu. 

Bielenie zubov by malo byť v prvom rade bezpečné 

Mnoho zubných pást na trhu funguje na mechanickom princípe bielenia. Znamená to, že takého pasty obsahujú abrazívne zložky, drobné pomleté kryštáliky, ktoré mechanicky odstraňujú pigmenty z povrchu skloviny. O tom, ako veľmi je pasta abrazívna a drsná, hovorí údaj RDA (z angličtiny relative dentin abrasion). Čím vyššiu abrazivitu zubná pasta má, tým viac je drsnejšia. Pasty s veľmi vysokým číslom abrazivity RDA v kombinácii s tvrdou kefkou v sebe nesú riziko poškriabania hornej vrstvy skloviny a tvorby abrázií skloviny. Sklovina sa môže stenšovať a zuby môžu byť citlivé na vonkajšie podnety. Paradoxne, čím je tenšia sklovina zuba, tým viac presvitá žltý dentín pod ňou a zub sa zdá tmavší. Dávajte si preto pozor na vysoko abrazívne zubné pasty.

Enzymatické bielenie

Na druhej strane stoja bieliace pasty s nízkou abrazivitou (RDA).  Nízke hodnoty abrazivity znamenajú, že zubná pasta je veľmi jemná a neotiera hornú vrstvu skloviny. Pasty s nízkym RDA sú vhodné na každodenné dlhodobé používanie, pretože neškodia sklovine. Bieliace zubné pasty biela perla®  majú nízke RDA, mechanicky neotierajú hornú vrstvu skloviny a pracujú na šetrnom enzymatickom princípe bielenia skloviny. Bieliaca  pasta od biela perla®  :sensitive whitening je jemná, nízko abrazívna pasta, ktorá zuby šetrne bieli pomocou enzýmov. Svieža príchuť levandule poteší každého, koho klasické zubné pasty v kúpeľni nudia. Vďaka obsahu hydroxyapatitu je táto pasta vhodná aj pre ľudí s citlivými zubami alebo odhalenými krčkami.

Enzymatické bielenie je bielenie pomocou enzýmov, ktoré sa pridávajú do zubnej pasty. Enzýmy sú proteíny, ktoré zohrávajú kľúčovú úlohu pri metabolických reakciách organizmu. Najznámejším bieliacim enzýmom, ktorý sa do zubných pást pridáva, je enzým glukózaoxidáza.

Glukózaoxidáza je prírodný enzým, ktorý sa prirodzene vyskytuje v nízkych koncentráciách aj v slinách. Možno sa pýtate, ako vlastne tento enzým funguje. Glukózaoxidáza premieňa glukózu na peroxid vodíka, ktorý vďaka aktívnemu kyslíku oxiduje dvojité väzby farebných zlúčenín a premieňa ich na menej farebné. Týmto spôsobom dochádza k šetrnému bieleniu a odstraňovaniu nežiaduceho zafarbenia zubov bez poškodenia hornej vrstvy skloviny abrazívnymi časticami.

Okrem bielenia má glukózaoxidáza aj iné benefity. Nízka koncentrácia peroxidu vodíka má antibakteriálne vlastnosti, preto znižuje tvorbu bakteriálneho zubného povlaku a má protikazový účinok. Okrem toho má aj antivírusové a antimykotické vlastnosti. Jej benefitom je, že je čisto prírodným enzýmom a nachádza sa napríklad aj v mede. Produkujú ju aj isté druhy húb, aby sa uchránili pred baktériami.

Všetky pasty biela perla®  využívajú enzymatické bielenie. Pasty s nízkou abrazivitou RDA a enzýmom glukózaoxidáza sú vhodné na každodenné používanie. Sú vhodné aj po bielení zubov, ak chcete zuby udržiavať v prirodzene bielom odtieni. Glukózaoxidáza v kombinácii s fluoridmi a hydroxyapatitom navyše posilňuje sklovinu, pomáha remineralizovať demineralizované miesta v sklovine a obnovuje pôvodnú štruktúru skloviny. Zjednotená štruktúra skloviny je viac odolná voči vzniku nových pigmentácií. Pasty s nízkou abrazivitou sú veľmi vhodné aj na používanie so sonickou kefkou.

Výhody enzymatického bielenia a enzýmu glukózaoxidáza:

  • nepoškodzuje mechanicky sklovinu
  • je to prirodzený enzým vyskytujúci sa v prírode
  • šetrne bieli zuby a odstraňuje pigmenty
  • má antibakteriálne účinky
  • redukuje tvorbu zubného povlaku
  • udržiava bakteriálnu rovnováhu
  • pasty sú vhodné pre používanie so sonickými kefkami

Nevýhody enzýmu glukóza oxidáza:

  • pri vysokých teplotách enzým stráca svoju účinnosť, preto nenechávajte zubnú pastu v horúcich dňoch na priamom slnku alebo v rozhorúčenom aute

Článok bol vytvorený v spolupráci so zubnou lekárkou MDDr. Andreou Hrubou, ktorá sa vrámci projektu Zápisník zubárky venuje rôznym témam týkajúcich sa zubov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *