Detské zubné pasty

Zubná pasta je neodmysliteľnou súčasťou zubnej hygieny a mnohí si bez nej čistenie zubov už ani nevedia predstaviť. Pocit čistých zubov miluje každý z nás a obľúbená zubná pasta dodá čisteniu zubov úplne iný rozmer. Špeciálnu skupinu zubných pást tvoria zubné pasty určené pre deti. Detské zúbky potrebujú trošku inú starostlivosť ako zuby trvalé, a preto by detská zubná pasta mala dokonale spĺňať ich potreby.

V čom sú detské zúbky iné ako dospelácke? 

Detské zuby sú menšie ako trvalé, ich sklovina je tenšia a menej odolná ako sklovina trvalých zubov. Ľahšie sa abraduje a ľahšie v nej vznikne zubný kaz. Zároveň je hrúbka steny zubov menšia ako u trvalých zubov, preto sa zubný kaz v mliečnom zube rýchlo stane hlbokým. Z tohto dôvodu by mala byť starostlivosť o detské zuby špičková a správne zvolená zubná pasta môže prispieť k tomu, aby zuby vášho dieťatka vydržali dlho bez akéhokoľvek kazu. 

Význam zubnej pasty 

Zaradiť zubnú pastu do čistenia zubov deťom môže mať viac výhod, ako by sa na prvý pohľad mohlo zdať. Detská zubná pasta prináša dva hlavné výhody

  • Mineralizácia zubov. Sklovina zubov po prerezaní do úst nie je dostatočne mineralizovaná a v priebehu pár mesiacov po prerezaní sklovina vyzrieva. Stáva sa odolnejšou voči vonkajším vplyvom, pretože sa do jej štruktúry zabudovávajú potrebné minerály. Zubná pasta by mala svojim zložením napomáhať mineralizácii zúbkov, aby vydržali do svojej prirodzenej výmeny bez akéhokoľvek kazu. Fluoridy v detskej paste napomáhajú mineralizácii skloviny a zvyšujú jej odolnosť voči vzniku zubného kazu. Fluoridov sa netreba obávať, pretože majú svoju úlohu, no zároveň to s nimi netreba preháňať. Nadmerný príjem fluoridov v zubnej paste v kombinácii s príjmom fluoridov z iných zdrojov môže spôsobiť fluorózu skloviny trvalých zubov. 
  • Chuť a vôňa. Zubná pasta nie je na jedenie, no štipka pasty so zaujímavou príchuťou spestrí čistenie zubov. Príchuť pasty má dieťaťu spríjemniť čistenie zubov a urobiť z čistenia rituál, na ktorý sa bude tešiť. Medzi detské najobľúbenejšie príchute patrí žuvačka, jablko alebo jahoda. biela perla® ponúka pre najmenšie detičky obľúbenú žuvačkovú príchuť bubble gum a pre staršie deti príchuť jablko-mäta. 

Koľko zubnej pasty deťom treba?

Nemusíte mať dilemu, koľko zubnej pasty použiť. Ak vaše dieťatko ešte zubnú pastu nevie vypľúvať použite pri čistení 2x denne zubnú pastu vo veľkosti drobného zrniečka ryže. Nevadí, že dieťatko takéto malé množstvo prehltne. Pokiaľ vaše dieťa pastu už vypľúva, môžete použiť pastu vo veľkosti malého hrášku.

Prvá zubná pasta dieťatka by mala byť jemná, s nízkou abrazivitou. Zároveň by mala poskytovať sklovine dostatok minerálov. Ideálne je čo najvyššie percento prírodných zložiek,  pretože najmenšie detičky pastu nevedia vypľúvať. Zvoliť by ste mali pastu bez farbív, penidiel a parabénov. Zubná pasta by zároveň nemala štípať, pretože štipľavá príchuť môže deti od čistenia odradiť. 

Pasta pre škôlkara je dôležitou súčasťou ústnej hygieny, takže pokiaľ váš malý škôlkar ešte zubnú pastu nemá, je ideálny čas mu ju zaobstarať. V škôlke dostáva detská sklovina často zabrať, pretože dieťa sa už stretáva aj so sladkým jedlom a nápojmi. To sa prejaví na zvýšenej kazivosti zubov. Zubná pasta biela perla® :kids je určená práve vekovej kategórii od 3 do 6 rokov. Jej zloženie poskytuje komplexnú ochranu pred vznikom zubného kazu, pretože okrem vyššie spomínaných dôležitých fluoridov obsahuje aj výťažky šalvie a repíka. Bylinky pôsobia antibakteriálne a protizápalovo. Aby sa zmiernilo pôsobenie baktérií na sklovinu zúbkov, je v paste pridaný aj enzým glukóza oxidáza xylitol

Pasta pre školákov biela perla® :junior je vyšším levelom zubnej pasty biela perla® :kids. Má vyšší obsah fluoridov a príchuť jablko a mäta je skvelým medzistupňom pri prechode na dospelácku pastu. Ráno dodá mäta svieži dych pred dlhým dňom v škole a večer bude váš školák zaspávať s pocitom čistých zúbkov. 

Článok bol vytvorený v spolupráci so zubnou lekárkou MDDr. Andreou Hrubou, ktorá sa vrámci projektu Zápisník zubárky venuje rôznym témam týkajúcich sa zubov.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *