Cesta k zdravým ďasnám nemusí byť kľukatá

Článok bol vytvorený v spolupráci so zubnou lekárkou MDDr. Andreou Hrubou, ktorá sa vrámci projektu Zápisník zubárky venuje rôznym témam týkajúcich sa zubov.

Ďasná, ktoré lekári nazývajú odborne gingíva, sú dôležitou súčasťou ústnej dutiny. Zdravé ďasná majú svetloružovú farbu, pokrývajú krčky zubov, nie sú opuchnuté a pri čistení zubov nekrvácajú. Pokiaľ hygiena v ústnej dutine nie je dokonalá, hromadí sa v žliabku medzi zubom a ďasnom zubný povlak. Ten je plný baktérií a ďasno na prítomnosť povlaku reaguje zvýšeným prekrvením. Ďasno opúcha, svetloružová farba sa mení na červenú až červenofialovú. Pri čistení takéto ďasno krváca aj pri najmenšom dotyku zubnej kefky. Ďasno bolí, vy čistíte jeho okolie ešte menej, zubný povlak sa hromadí ešte viac a príznaky sa stupňujú. Ďasno ustupuje, odhaľujú sa krčky zubov, kosť ustupuje tiež. Neliečený stav môže v priebehu pár rokov skončiť stratou zuba.

Ako sa vyslobodiť z tohto bludného kruhu? Po profesionálnom odstránení zubného kameňa a povlakov je cesta k zdravým ďasnám vo vašich rukách. Správna zubná kefka, správna technika čistenia zubov a správna zubná pasta je kľúčová v liečení problému.

Zubná pasta biela perla® :zdravé ďasná je novinkou, ktorá pomôže v boji proti zapáleným ďasnám. Svoje unikátne zloženie má prispôsobené práve pre pacientov, ktorí majú problém s ďasnami. 

Pre aké skupiny pacientov je pasta biela perla® :zdravé ďasná vhodná?

  • pre pacientov, ktorí trpia gingivitídou a majú zapálené ďasná
  • pre pacientov, ktorí sú liečení na parodontitídu u svojho zubného lekára
  • pre pacientov, ktorí majú ustúpené ďasná a odhalené zubné krčky
  • pre pacientov, ktorí majú kvôli odhaleným krčkom citlivé zuby
  • pre pacientov, ktorí majú citlivé alebo krvácajúce ďasná
  • pre pacientov, ktorí chcú ďasnám preventívne dopriať zvýšenú starostlivosť

Ako zubná pasta funguje?

Každá zložka tejto unikátnej zubnej pasty je veľmi účinná vďaka svojmu vplyvu na ďasná a zuby. Kombinácia týchto látok je unikátnou receptúrou od spoločnosti biela perla®. Účinok tejto receptúry je klinicky overený v mnohých testoch.

Fluoridy majú rokmi overený ochranný a terapeutický účinok. Vďaka obsahu fluoridov sa povrchová vrstva skloviny mineralizuje. Takto mineralizovaná sklovina je vďaka fluoridom odolnejšia pri poklese pH v ústach, čím je odolnejšia voči vzniku zubného kazu. Liečebný účinok fluoridov spočíva v tom, že dokážu napraviť škody, ktoré už v sklovine vznikli. Zabudovaním fluoridov do skloviny sa remineralizujú vzniknuté demineralizácie.

Pridaný hydroxyapatit je špeciálnou inováciou, ktorá zažíva v posledných rokoch veľký boom. Je to kvôli jeho špecifickým účinkom. Ľudia s chorými ďasnami majú veľmi často odhalené zubné krčky a citlivé zuby na studené alebo teplé. Hydroxyapatit je zlúčenina, z ktorej je vytvorená zubná sklovina. Okrem toho, že hydroxyapatit sa zabudováva do mriežky skloviny a reparuje demineralizované miesta, tak bojuje aj proti citlivým zubom. Na mikroskopickej úrovni obturuje dentínové tubuly a zmierňuje citlivosť zubov.

Pri chorých ďasnách sú odhalené zubné krčky, niekedy až zubný cement. Ten je oveľa mäkší ako tvrdá sklovina, preto by ste v žiadnom prípade nemali voliť abrazívnu zubnú pastu, mohli by ste si nanávratne poškodiť štruktúru zubov. Nízka abrazivita pasty je kľúčová. Pasta biela perla® :zdravé ďasná má veľmi nízky index abrazivity (RDA=10), preto je vhodná pri odhalených krčkoch a citlivých ďasnách.

Resveratrol je pre mnohých neznámou látkou, ide o prírodnú zložku- hroznový extrakt. Podľa výskumov má antibakteriálny, protizápalový a antioxidačný účinok. Ten môže byť pri lokálnej aplikácii využiteľný aj pri liečbe gingivitídy v ústnej dutine.

Bylinné extrakty dopĺňajú účinok tejto zubnej pasty. Nájdete v nej prírodný extrakt z repíka, šalvie, harmančeka a mäty. Účinky repíka sa využívajú v medicíne pri podpore hojenia od nepamäti, v zubnom lekárstve najmä po extrakciách zubov. Repík má antibakteriálne účinky, a preto vám spolu s ostatnými bylinkami pomôže v boji proti zapáleným ďasnám.

Šetrný bieliaci účinok zabezpečuje enzým glukóza oxidáza. Okrem svojho bieliaceho účinku má aj antibakteriálne účinky a pomáha udržiavať rovnováhu v ústnej dutine. Bielych zubov sa nemusíte vzdať ani v období, keď možno práve potrebujete podporiť svoje ďasná. 

Boj so zapálenými a boľavými ďasnami môže byť niekedy behom na dlhú trať. V každom prípade by ste mali najskôr navšíviť svojho zubného lekára, pretože za zapálenými ďasnami sa môžu skrývať aj iné ochorenia v organizme. Po určení príčiny lekárom a po profesionálnej dentálnej hygiene ste na rade vy. Eliminácia zápalu môže chvíľku trvať, no v hygiene nesmiete poľaviť. Pasta biela perla® :zdravé ďasná obsahuje komplex látok, ktorý v takejto kombinácii inde nenájdete. 

Trpezlivosťou a odhodlaním sa istotne dopracujete k vytúženému výsledku – zdravým zubom a zdravým ďasnám.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *