Ambulantné vs. domáce bielenie? Opýtali sme sa stomatológa

Čo určuje prirodzenú farbu zubov?

Farbu zubu nám určuje farba dentínu, ktorý presvitá cez transparentnú vrstvu skloviny na povrchu a nachádza sa tesne pod zubnou sklovinou. Dentín je prirodzene žltý a čím je vrstva skloviny hrubšia, tým je jeho farba viac zoslabená. Zub mení farbu prirodzene počas starnutia, kedy sa vrstva skloviny postupne obrusuje.

Každodenné vplyvy, či už ide o pitie čaju, červeného vína, alebo kávy majú tiež tendenciu zuby zafarbovať. Pigmenty sa neusádzajú len na povrchu, ale prenikajú aj do hĺbky tvrdých tkanív zuba, a preto nie je možné zub zosvetliť iba čistením. Tieto potraviny zafarbujú tvrdé zubné tkanivá v dlhodobom časovom meradle, a tak zuby pôsobia neesteticky.

Ako funguje bielenie?

Mechanizmus bieliaceho účinku spočíva v štiepení farebných pigmentov pomocou oxidačných činidiel, ako je peroxid vodíka alebo karbamid peroxid, ktorý sa na peroxid vodíka rozkladá. Máme niekoľko druhov bielenia: domáce a ambulantné, pričom obidva sú príkladom vonkajšieho bielenia, ktoré pôsobí na zubnú sklovinu.

Bielenie v ambulancii u stomatológa

Ambulantné bielenie zubov sa začína konzultáciou so zubným lekárom a dentálnou hygieničkou. Myslíte na to, že bielenie zubov je možné aplikovať len na zdravý a dobre ošetrený chrup bez zubného kazu, výraznej paradentózy a iných významných defektov. Bielením zubov sa zosvetlí iba váš vlastný zub, nie je možné vybieliť výplne zubov, protetické korunky či mostíky a iné umelé prvky v našom chrupe. Po bielení je teda nutné výplne a protetické práce vo viditeľnom úseku chrupu vymeniť za svetlejšie.

Jedno z najefektívnejších a najfrekventovanejších ambulantných bielení je bielenie svetlom. Prvým krokom pred samotným nanesením bieliaceho prípravku v podobe gélu je potrebné vytvoriť ochranu okolitých tkanív pred poškodením peroxidom. Okolité tkanivá chránime tzv. “tekutým koferdamom”, hmotou ktorá sa nanáša na ďasná v okolí zubov a vytvorí tak ochrannú bariéru. Na zuby nanášame štetcom koncentrovaný bieliaci prípravok a následne použijeme lampu, ktorá urýchli proces bielenia. Dĺžka aplikácie je 15 minút a gél priebežne rozotierame štetcom. Postup opakujeme približne 3 až 4-krát počas jedného sedenia. Počet aplikácií závisí od dosiahnutia očakávaného odtieňa a od reakcie pacienta na bieliaci prostriedok (hypersenzitivita). Celý proces bielenia trvá približne hodinu a na záver sú zubným lekárom aplikované fluoridačné prípravky, ktoré majú pomôcť k regenerácii traumatizovanej a citlivej sklovine po bielení. Je potrebné, aby pacient používal fluoridačné prípravky aj doma, pretože znižujú citlivosť zubov. Po bielení je povrch zuba náchylný na zafarbenia z potravy, či zlozvykov, a to až do takej miery, že farbiaca potravina alebo fajčenie môžu úplne zmeniť výsledok bielenia. Preto odporúčam používať na dobielenie zubov bieliace zubné pasty.

Domáce bielenie

Ak sa pacient rozhodne pre domáce bielenie, môže zvoliť aj voľnopredajné produkty, ktoré obsahujú maximálne 0,1 % peroxidu vodíka, alebo iné bieliace látky. Domáce bielenie, ako už naznačuje názov, zahŕňa bielenie zubov v domácom prostredí. Pri tomto spôsobe bielenia si pacient aplikuje bieliaci gél doma po vytvarovaní nosiča priloženého v balení. Zubné nosiče sa jednoducho vyformujú v horúcej vode, podľa priloženého návodu na použitie. Počas 14 dní si pacient nanáša do nosičov bieliaci gél, ktorý aplikuje na vyčistené zuby podľa návodu. Po uplynutí tejto doby je vhodné používať bieliace zubné pasty, aby výsledný efekt trval čo najdlhšie. Takto dosiahnutý bieliaci efekt je tiež efektívny.

Pred akýmkoľvek bielením sa poraďte s vašim ošetrujúcim zubným lekárom, ktorý vám určite odporučí ten najvhodnejší spôsob. Po bielení zubov však vždy treba počítať s problémami, ktoré sa môžu, ale nemusia vyskytnúť. Váš zubný lekár, ktorý je oboznámený so zdravotným stavom vášho chrupu dokáže zvážiť možné hroziace riziká a po správnosti by vás mal aj oboznámiť s možnými komplikáciami.

MDDr. Richard VOROBEĽ, www.vordent.sk

dentoalveolárny chirurg

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *