Ako si udržať biely úsmev v dovolenkovom období: Mini poradňa

Leto je čas plný pokušenia. Zvlášť počas dovolenky narúšame našu systematickú ústnu hygienu. To je veľká chyba, pretože náprava nás  môže v konečnom dôsledku  stáť veľa úsilia. Zoberme  si teda nejaké rady k srdcu a nezabúdajme na zuby, napriek dovolenkovému obdobiu.

Biele zuby – ovocie

Leto je čas, kedy nám naša príroda dáva najviac ovocia. Bohužiaľ, niektoré plody nie sú najlepší priatelia našich zubov. Tmavšie plody majú zafarbujúci efekt, a tak nám zuby môžu zafarbiť. Zubní lekári majú na to jednoduchý test – čokoľvek, čo môže zafarbiť biele tričko, môže to zafarbiť aj vaše zuby. Túto skupinu potravín tvoria čerešne a višne, čučoriedky, čierne ríbezle a tmavé hrozno. Keď je pokušenie jesť neodolateľné, vypláchnite si po konzumácii ovocia ústa veľkým množstvom vody.

Ako na škvrny – nápoje

Vysoké teploty sú dôvodom, že častejšie siahame po nápojoch. Ich voľba je však veľmi dôležitá. Niektoré z nich – ako šťavy z tmavého ovocia alebo zeleninové šťavy , sýtené a energetické nápoje, červené víno – vnikajú do pórovitej štruktúry zuba a zafarbujú ho. Ak im nedokážete odolať, použite slamku. Týmto obmedzíte, aby sa tekutina nedostala v celom množstve na zuby.

Častá príčina škvŕn  – tabak

Stojí za to pripomenúť, že nie nič horšie pre farbu našich zubov, ako fajčenie cigariet. Tabak spôsobuje hnedé sfarbenie, ktoré postupne preniká do malých dutín a medzier v zuboch. Obmedzením fajčenia znížite možnosť hnedého sfarbenia.

Ochrana pred zubným kazom – surové potraviny

Dobrou voľbou pre naše zuby je surová zelenina. Zeler, mrkva, jablko alebo hruška zvyšujú tvorbu slín. Žuvanie žuvačky bez cukru funguje podobne. Sliny neutralizujú kyseliny, ktoré v ústnej dutine spôsobujú eróziu skloviny. Preto si pribaľte surovú zeleninu a balíček žuvačiek do svojej dovolenkovej batožiny.

Zdravý úsmev  – čistenie zubov

Aj vo večerných hodinách plných dovolenkových zážitkov, vždy pamätajte na čistenie zubov. Zabúdanie na túto činnosť môže viesť až k zápalu. Po prvé, môže sa vyskytnúť zápal ďasien, krvácanie a plak (lepkavé ložisko vo forme biofilmu akumulujúceho sa na sklovine) sa zmení na kameň, ktorý je ťažké odstrániť. Ak sa nechcete vrátiť z dovolenky s „batožinou“ škvŕn na zuboch, je dobré siahnuť po zubnej paste biela perla® :intenzívne bielenie, ktorá ich odstráni pravidelným používaním a umožní vám krásny úsmev na dovolenkových fotografiách.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *