Ako si poradiť s citlivými a krvácajúcimi ďasnami počas tehotenstva?

Hovorí sa, že tehotenstvo je jedno z najkrajších období života ženy. Toto obdobie však môžu sprevádzať aj zdravotné ťažkosti. Hormonálne zmeny počas tehotenstva spôsobujú rôzne problémy ústnej dutiny, vrátane citlivých a krvácajúcich ďasien.

Kedy a prečo začnú byť ďasná počas tehotenstva citlivé a krvácajúce?

Niektoré tehotné ženy si začnú všímať krvácajúce ďasná počas druhého trimestra. Dôvodov je viacero:

  • Hormóny: hormóny, ktoré sa tvoria počas tehotenstva zvyšujú prekrvenie ďasien, čo spôsobuje, že ďasná sú citlivejšie a opuchnuté. Zároveň sa počas tehotenstva začne v ústnej dutine tvoriť nadmerné množstvo zubného plaku, čo môže spôsobiť krvácanie ďasien.
  • Zmeny v ústnej dutine a stravovanie: počas tehotenstva sa znižuje prirodzená tvorba slín. Zároveň niektoré ženy začnú konzumovať viac sladkú a sacharidovú stravu, čo vytvára v ústnej dutine vhodné prostredie na zvýšenú tvorbu zubného povlaku a kazu.
  • Oneskorená reakcia na rannú nevoľnosť: ženy, ktoré v prvom trimestri trpeli rannou nevoľnosťou a zvracaním a mali kyslejšie prostredie v ústnej dutine, to im mohlo   spôsobiť citlivosť zubnej skloviny a ďasien.
  • Citlivosť na pachy: viacero žien býva počas tehotenstva citlivejšími na rôzne zápachy, vrátane mentolu, ktorý sa často nachádza v zubných pastách a ústnych vodách. Štúdie naznačujú, že citlivosť na mentol a napínanie pri umývaní zubov sú dôvody, pre ktoré si niektoré ženy menej umývajú zuby počas tehotenstva. Zhoršená dentálna hygiena spôsobuje zvýšenú tvorbu zubného kazu a krvácajúcich ďasien.

Ako zlepšiť stav ďasien počas tehotenstva?

Najdôležitejšia je pravidelná a dôkladná dentálna hygiena. Okrem pravidelnej návštevy zubára je dôležité používať zubnú pastu, ktorá regeneruje ďasná a pomáha znížiť nadmernú tvorbu zubného plaku. V našom produktovom portfóliu tieto kritéria spĺňa  špeciálne vyvinutá zubná pasta :pre tehotné a dojčiace mamy. Táto pasta pomáha znížiť citlivosť a krvácanie ďasien vďaka obsahu 100% BIO panenského oleja japonskej kamélie a pantenolu. Zároveň pasta obsahuje 100% BIO panenský kokosový olej, prírodný enzým glucose oxidase, ružový íl a xylitol, ktoré znižujú tvorbu zubného plaku a prinavracajú zubom prirodzenú belosť. Pasta sa vyznačuje aj jemne ovocnou, neutrálnou chuťou.

V prieskume vykonaným v spolupráci s rodinka.sk 44 žien testovalo našu zubnú pastu a 66 % žien ju hodnotilo na jednotku, 20 % na dvojku a  5 ju označilo za priemernú. 95 % testujúcich mám potvrdilo, že by zubnú pastu :pre tehotné a dojčiace mamy odporučilo aj svojim tehotným kamarátkam. Pre viac info si prečítajte celý prieskum.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *