Ako poraziť krvácajúce ďasná a dopriať si perlovo biely úsmev?

Ak sa aj vám stáva, že pri umývaní zubov vypľúvate krv, máte ďasná začervenané alebo citlivé, zbystrite pozornosť a začnite sa venovať príčine tohto stavu. Začína to krvácajúcimi, citlivými ďasnami (gingivitída), zapáchajúcim dychom a môže to spôsobiť až parodontitídu a následne aj stratu zubov.

Čo spôsobuje krvácajúce ďasná?

Ústnu dutinu osídľujú prospešné, ale aj škodlivé mikróby, ktoré sa množia na povrchu zubnej skloviny a v medzizubných priestoroch vo forme bakteriálneho plaku. Ten vyvoláva zápal ďasien, pri nedostatočnej alebo nevhodnej dentálnej hygiene sa môže zmeniť na zubný kameň, ktorý ak nie je manuálne odstránený začne ničiť mäkké tkanivo pri zube, čo spôsobuje krvácajúce a opuchnuté ďasná. Zápaly ďasien spôsobuje konzumácia jedla a nápojov, fajčenie, hormonálna nerovnováha počas tehotenstva, alebo diabetes.

Ako predísť krvácajúcim a opuchnutým ďasnám?

Umývanie zubov dvakrát denne, čistenie medzizubných priestorov a pravidelná dentálna hygiena sú najlepšou prevenciou krvácajúcich ďasien. Je potrebné obmedziť aj nadmernú konzumáciu sladkých jedál a nápojov, pretože tieto zlozvyky podporujú množenie nepriaznivých baktérii v ústnej dutine.

Ako si môžeme zvyšovať kondíciu a imunitu ústnej dutiny overenými „babskými receptami“?

1. Klinčekový olej

Klinčekový olej je jednou zo základných aktívnych látok v zubných pastách biela perla®, vrátane bieliacej zubnej pasty :intenzívne bielenie. Vďaka prirodzene sa vyskytujúcej látke eugenol, má silné antiseptické a antibakteriálne účinky. Samotný klinčekový olej si môžetenakvapkať na vatový tampón alebo na palec a jemne masírovať  postihnuté alebo opuchnuté miesta. Aplikácia oleja potlačí zápal či prípadnú bolesť.

2. Gél z aloe vera

Ďalším skvelým pomocníkom v boji proti zapáleným ďasnám je aloe vera, ktoré sa nachádza aj v čiernej bieliacej zubnej paste :bamboo carbon & aloe.  Aloe vera má silné regeneračné účinky a je perfektnou formou prevencie pre krvácajúce ďasná. Ak máte aloe vera doma, tak si z obrezaného listu vytlačte gél, ktorý si pravidelne nanášajte na postihnuté miesto. Gél je potrebné nechať pôsobiť pár minút.

3. Šalvia lekárska

V boji proti krvácajúcim ďasnám je vhodná aj šalvia lekárska. Túto rastlinu nájdete aj v bylinných zubných pastách :white & fresh moringa a :zdravé ďasná. Vďaka svojim prirodzeným antibiotickým a antiseptickým účinkom regeneruje a posilňuje ďasná. Ako ju môžete zúžitkovať v domácom prostredí? Najskôr si zo šalvie pripravte odvar. Do 2 dcl vriacej vody pridajte jednu polievkovú lyžicu sušenej rastliny a na miernom ohni povarte asi 10 minút. Odvar následne použite na kloktanie alebo vyplachovanie ústnej dutiny.

4. Repík lekársky

Ďalšia vynikajúca rastlina na regeneráciu krvácajúcich ďasien je repík lekársky, ktorý má silné antibakteriálne a protizápalové účinky. Zároveň pomáha aj zmierňovať krvácavosť ďasien. Najlepšie zužitkovanie repíka v domácom prostredí je pripraviť si z neho čaj, s ktorým si pravidelne kloktajte a vyplachujte ústnu dutinu. Repík lekársky nájdete aj v zubnej paste :zdravé ďasná:white & fresh moringa:kids a :junior.

Po aplikácii všetkých spomenutých prírodných látok sa snažte ½ hodinu nejesť a nepiť, aby mohli bylinky pôsobiť.

Okrem dôkladnej dentálnej hygieny a „babských receptov“, k prevencii krvácajúcich ďasien patrí aj správna voľba zubnej pasty, čo nie je vždy jednoduché. Keďže ústna dutina je komplexný celok, častokrát je potrebné riešiť viacero problémov naraz. Práve preto je ideálnym riešením používanie tzv. dennej a nočnej pasty.

Prečo je dobré zubné pasty striedať?

Veľa ľudí túži po bielych zuboch aj keď bojujú s krvácajúcimi a podráždenými ďasnami. V takomto prípade odporúčame používať dennú zubnú pastu s nízkou abrazivitou, ktorá nepodráždi ďasná ani zubnú sklovinu, ako je napríklad bieliaca zubná pasta :intenzívne bielenie. Táto zubná pasta má veľmi nízku abrazivitu (RDA13) a zároveň obsahuje mätu, citrónový olej a klinček. Na noc odporúčame používať zubnú pastu :zdravé ďasná, ktorá ďasná počas noci zregeneruje vďaka svojmu obsahu šalvie, rumančeka a repíka.

Kombinovanie zubných pástodporúčajú aj mnohí zubní lekári: „Starostlivosť o ústnu dutinu si vyžaduje komplexný prístup či už zo strany zubného lekára, ako aj zo strany pacienta. Vieme, že pri vzniku zubného kazu zohráva veľkú úlohu mikrobiálny povlak a prostredie dutiny ústnej, ktoré sa mení v závislosti od cirkadiánneho rytmu nášho tela. Zubné pasty biela perla® svojím zložením zabezpečujú komplexnú starostlivosť ako o vaše zuby, tak aj o ďasná. A preto si myslím, že ich rozumnou kombináciou a pravidelným používaním sa dá dosiahnuť zdravie a krása ústnej dutiny,“ povedal MDDr. Andrej Breza, MPH.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *