Aké účinky má kurkuma v zubnej paste?

Veľa ľudí si spája používanie kurkumy v ústnej hygiene s domácimi receptami na bielenie zubov, ktoré častokrát nájdeme aj na internete. Táto indická ingrediencia však priaznivo vplýva aj na celkové zdravie ústnej dutiny.

Čo je to kurkuma?

Kurkuma je žltý koreň, ktorý pochádza z Indie, ale pestuje sa aj v tropických krajinách ako Barma alebo Indonézia. V Indii sa kurkuma používa vo varení a v medicíne už tisícky rokov. Tento žltý koreň je veľmi uznávaný aj v tradičnej Ajurvede.

Kurkuma v Ajurvede

V Ajurvede sa kurkuma používa vďaka viacerým blahodárnym účinkom.

  1. Protizápalové účinky

Tradične sa kurkuma používa na potlačenie zápalových procesov v organizme. Ak protizápalové procesy fungujú, naše telo sa vie rýchlejšie zotaviť a vrátiť do harmónie.

2. Antibakteriálne účinky

Kurkuma je jedna z hlavných ingrediencií v indickej kuchyni aj vďaka svojim silným antimikrobiálnym a antibakteriálnym účinkom, ktoré priaznivo vplývajú na činnosť žalúdka, tráviaceho traktu, hrubého čreva a pečene.

3. Antioxidant

Kurkuma je považovaná za silný antioxidant, ktorý pomáha pri podpore imunitného systému tým, že redukuje voľné radikály. Zároveň prispieva aj k zdraviu horných dýchacích ciest.

4. Zdravé kĺby

Kurkuma nielenže podporuje protizápalové procesy v tele, ale zároveň aj pomáha vyživovať kĺby.

Kurkuma a ústna dutina

V dentálnej hygiene má kurkuma určite svoje významné miesto ako prírodná a zároveň zdraviu prospešná látka. Existujú štúdie, ktoré potvrdzujú, že vďaka svojim antioxidačným a protizápalovým účinkom kurkuma pomáha predchádzať gingivitíde, a chorobám ďasien.* 

Zmierňuje bolesti zubov a pomáha aj pri liečbe paradontitídy. Zároveň vďaka svojim antibakteriálnym účinkom kurkuma pomáha zmierňovať negatívne účinky zubného plaku, ktorý spôsobuje zubné kazy. **

Zubná pasta :kurkuma + Q10 obsahuje kurkumový extrakt v kombinácii s koenzýmom Q10. Táto kombinácia pomáha regenerovať ďasná a znížovať ich krvácanie. Pre kompletnú ochranu a podporu imunity ústnej dutiny je ideálne skombinovať zubnú pastu :kurkuma + Q10 so zubnou pastou :coconut obsahujúcou 100% organický kokosový olej, ktorý pomáha udržiavať neutrálne pH v ústnej dutine 24h od jej použitia. Kombináciu týchto zubných pást nájdete aj v bieliacej sade OCHRANA na našom e-shope.

Referencie:

** J Nat Sci Biol Med. 2013 Jan-Jun; 4(1): 3–7.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *