Abrazívne a enzymatické bielenie zubov

Článok bol vytvorený v spolupráci so zubnou lekárkou MDDr. Marta Bik-Tavares.

Belosť našich zubov závisí od farby skloviny a dentínu – tkanív, z ktorých sa tvoria naše zuby. Zuby každého z nás majú jedinečnú farbu. Sklovina na povrchu zuba je svetlejšia a belšia. Dentín, ktorý tvorí vrstvu pod sklovinou je zreteľne tmavší, sfarbený do žltooranžového odtieňa. Farba a hrúbka týchto tkanív je daná geneticky. Každý z nás má iný odtieň zubov. Ak máme pocit, že naše zuby sú príliš tmavé, vhodným riešením môže byť profesionálne bielenie v ambulancii zubára alebo overené domáce systémy na bielenie zubov. Pomocou aktívnych látok zmenia farbu tkanív vo vnútri zuba a úsmev ostáva belší a žiarivejší.

U väčšiny z nás však zuby menia farbu aj v dôsledku hromadiacich sa usadenín a rôznych zafarbení. Káva, čaj, červené víno a dokonca aj ovocie a zelenina obsahujú farbivá, ktoré zapríčiňujú, že naše zuby strácajú belosť. Ďalšími aspektami sú fajčenie, užívanie liekov a samozrejme aj zlá zubná hygiena.

Takéto povrchové zafarbenia na zuboch je možné účinne redukovať aj pomocou bieliacej zubnej pasty. Ako to funguje?

Bieliace zubné pasty obsahujú zložky, ktoré enzymaticky alebo mechanicky odstraňujú zubný povlak a zafarbenie zubov.

Abrazívne bielenie je inak povedané bielenie obrusovaním. Do zubnej pasty sa pridávajú prísady ako hliníkové soli, oxid kremičitý alebo uhličitan vápenatý, ktoré zotieraním usadenín dodávajú efekt žiarivejších zubov. Ako silno daná zubná pasta bieli určuje tzv. RDA faktor abrazivity. Ak je zubná pasta na každodenné použitie, mala by mať RDA do 100. Zubná pasta pre fajčiarov môže prekročiť RDA 100. Nemali by sme ju však používať dlhodobo a mali by sme ju prestriedať s inou pastou s nižšou abrazivitou.

Zubné pasty s vysokým RDA, v spojení s tvrdou kefkou, majú síce silnú čistiacu schopnosť, ale v dlhodobom horizonte vedú k poškriabaniu skloviny. To môže viesť k precitlivenosti zubov a ďasien.

Enzymatické bielenie je bielenie založené na rozpúšťaní zafarbení na povrchu zubov. Najčastejšie používaným enzýmom je glukózo-oxidáza. Tá oxiduje častice glukózy na kyselinu glukónovú, ktorá je rozpúšťadlom okrem iného aj vápnika, železa a hliníka. Vedľajším produktom reakcie je peroxid vodíka používaný pri profesionálnom bielení. Samozrejme, jeho koncentrácia je zodpovedajúco nižšia, ale dostatočná na šetrné bielenie zubov.

Glukózo-oxidáza navyše priaznivo pôsobí na sklovinu a ďasná, pretože aktivuje sekréciu prirodzenej laktoperoxidázy do slín. Ide o látku s protiplesňovými, antibakteriálnymi a antivírusovými vlastnosťami.

Jedinou nevýhodou glukózo-oxidázy je jej nestabilita voči vysokým teplotám a vtedy stráca účinnosť.

Enzymatické bieliace zubné pasty sú dobrým riešením pre ľudí, ktorí bojujú s precitlivenosťou zubov, pretože poskytujú jasne viditeľný bieliaci účinok bez zvýšenia príznakov precitlivenosti zubov.

Bieliace enzymatické zubné pasty s nízkou abrazivitou, najmä ak obsahujú fluorid, sú vhodné na každodenné použitie, ako aj na udržanie efektu profesionálneho bielenia.

Každý typ bielenia môže byť účinný, ale najdôležitejšie je, že je bezpečný pre náš úsmev.

V našej ponuke nájdete zubné pasty vhodné na každodenné použitie s RDA do 100 a produkty na domácie bielenie zubov:

  • :sytém na bielenie zubov Triple action OXI+, ktorý funguje na princípe 3-fázového bielenia. V dôsledku reakcie chloritanu sodného a kyseliny citrónovej vzniká účinné bielidlo – oxid chloričitý. Enzým glukózo-oxidáza sa prirodzene vyskytuje v slinách a pomáha udržiavať dobrú imunitu v ústnej dutine.
  • :bielace pero obsahuje účinnú látku PAP, ktorá priamo reaguje so zafarbeniami na povrchu zubov a počas procesu oxidácie ich rozpúšťa. V dôsledku toho sa zafarbenia rozpustia a zuby sa jemne vybielia.

Pridaj komentár

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *