Dobrý večer, chcela by som sa Vás opýtať. Vypadla mi plomba asi po 20 rokoch. Mala som tam hlboký kaz, teraz ma zub začína pobolievať. Môže byť, že sa tam zase vytvoril ďalší kaz? Stačilo by to len čistiť, alebo je to treba vyvŕtať, prípadne tam dať výplň a plombu, či taký zub už treba len vytrhnúť? Ak by mi odumrel, mohol by ma bolieť? Presťahovala som sa a nemám žiadneho zubára už asi 8 rokov. Ďakujem za odpoveď.

Dobrý deň, je veľmi ťažké bez vyšetrenia zuba predpokladať potrebné ošetrenie. Možností je viacero. Možno je postačujúce len zvyšok zuba očistiť a trošku upraviť a znovu zaplombovať. V prípade, že je na zube prítomný aj zubný kaz zasahujúci zubnú dreň, v takom prípade je potrebné odumretú zubnú dreň odstrániť a vykonať endodontické ošetrenie (“vybrať nervy”). A tretia možnosť, ak je zub už nezachrániteľný, nie je dosť zdravého zubného tkaniva pre kotvenie výplne, lekár pristúpi k extrakcii.

Citlivosť a pobolievanie zuba, ktorá Vás trápi, môže byť aj prirodzenou reakciou zubnej drene na stav, že už viac nie je krytý výplňou. Doporučujem Vám vyhľadať zubného lekára, zub vyšetriť, prípadne zhotoviť röntgenový snímok a naplánovať potrebnú terapiu.