Aký vplyv má zdravie ústnej dutiny na celkovú imunitu?

Dentálne zdravie je dôležité pre všeobecnú kondíciu človeka v každom štádiu jeho života. Ústna dutina slúži ako ‘brána’ do celého tela, pretože odzrkadľuje náš celkový zdravotný stav.

Ak je v tele problém, často krát ho vieme odhaliť na základe prvých príznakov, ktoré sa ukážu práve v ústnej dutine. Napríklad úbytok kostnej hmoty v dolnej čeľusti môže byť prvým príznakom kostnej osteoporózy a napríklad zmeny vo vzhľade zubov môžu naznačovať bulímiu alebo anorexiu. Okrem signalizácie príznakov chorôb naša ústna dutina slúži aj ako ochrana voči externým patogénom. Preto keď je imunita v ústach oslabená, hrozí vyššie riziko nákazy vírusovým alebo bakteriálnym ochorením.

Baktérie a oslabená imunita v ústnej dutine

Väčšina problémov ústnej dutiny začína s premnožením nežiadúcich baktérii. Naše ústa sú kvôli svojej prirodzenej teplote a vlhkosti ideálnym prostredím pre nárast kolónií baktérii. Ich množeniu prospieva aj dostatok výživy zo zvyškov potravy, na ktorých sa baktérie môžu živiť. Keď sa baktérie premnožia, môžu spôsobiť rôzne ochorenia ústnej dutiny ako paradentóza alebo zubný kaz. Ak zostanú tieto ochorenia dlhodobo neliečené, oslabená imunita ústnej dutiny môže spôsobiť, že baktérie alebo vírusy preniknú do celého tela.

Oslabené ďasná zvyšujú riziko nákazy vírusmi

Naše ďasná chránia nielen zuby, ale aj celé telo pred infekciami a rôznymi zdravotnými komplikáciami. Preto, ak sú ďasná oslabené, aj náš organizmus trpí oslabenou imunitou. Krvácajúce alebo podráždené ďasná sú prejavom ich zápalu. Ak sa tento zápal nelieči, chronicky a nezvratne oslabí náš imunitný systém. Na tomto mieste je potrebné dodať, že oslabené ďasná sú ideálnym miestom, cez ktoré môžu patogény ako vírusy alebo baktérie preniknúť do celého organizmu.

Je vedecky dokázané, že problémy s ďasnami sú zárodkom pre vznik mnohých závažných zdravotných problémov a diagnóz ako cukrovka, srdcové problémy alebo mozgová príhoda.  Štatistiky ukazujú, že 20 % dospelých ľudí v strednom veku (35-44 rokov) a 40% starších dospelých ľudí (65-75 rokov) v Európe trpí chorobou ďasien*.

Možnosť prevencie

Najlepšia forma posilnenia imunity v ústnej dutine je dôkladná ústna hygiena. Okrem pravidelného a poctivého umývania zubov je potrebné používať aj medzizubné kefky. Pri dôkladnej dentálnej hygiene je dôležitý aj výber zubnej pasty.

Bylinná zubná pasta :white & fresh moringa obsahuje štvorkombináciu účinných látok (zinok, tymián, eukalyptus a mäta), ktoré majú na ústnu dutinu silné antibakteriálne účinky.  Tým zabraňujú rozmnožovaniu nepriaznivých baktérii v ústach a zvyšujú imunitu ústnej dutiny. Okrem iného tieto štyri bylinky dodávajú ústam dlhodobý pocit sviežosti a sviežeho dychu.

Zubná pasta :white & fresh moringa obsahuje okrem vyššie uvedených účinných látok aj klinček, šalviu a bisabol, ktoré majú regeneračné účinky na ďasná, čím pomáhajú podporiť imunitu ústnej dutiny.  Zubná pasta :white & fresh moringa taktiež obsahuje prirodzený enzým glukózo-oxidáza, ktorý pomáha udržiavať prirodzenú ústnu mikroflóru, čím sa zabráni nežiaducemu rozmnožovaniu baktérii.

Referencie:
*vs. a Manual flat trim toothbrush. Internal Report: S.L. Yankell, X. Shi, C.M Spirgel. YRC Inc. Moorestown, NJ USA (2007)
http://www.euro.who.int/en/health-topics/disease-prevention/oral-health/data-and-statistics