Nepodceňujte výber zubnej pasty – čo znamená skratka RDA?

Možno ste sa stretli s názorom, že dôležitý je iba správny výber zubnej kefky a na zubnej paste vôbec nezáleží. Odborníci však s týmto názorom nesúhlasia a vedia prečo.

Správny výber zubnej pasty môže zubom pomôcť a jej nesprávny výber môže zubom ublížiť. Zubná pasta je zložená z viacerých látok a každá látka v zubnej paste má svoju presne určenú úlohu. Do zubnej pasty sa pridávajú aktívne látky, ktoré vyživujú a ošetrujú zuby, ale aj ďasná. Sú to napríklad látky, ktoré ochraňujú povrch zubov pred zubným kazom – fluoridy alebo látky znižujúce citlivosť zubov, ako dusičnan draselný, látky s antibakteriálnym účinkom, ako je napríklad chlorhexidín, látky znižujúce zápal ďasien ako je šalvia, repík a harmanček alebo klinček, ktorý je prírodnou antibakteriálnou zložkou. Niektoré zubné pasty obsahujú aj enzýmy, napríklad protizápalové enzýmy ako laktoperoxidáza alebo bieliace enzýmy akými sú napríklad glukózooxidáza, bromelín a papaín. Ďaľším prídavkom v zubných pastách sú rôzné chuťové korigencie a stabilizátory. Predsa len, je podstatné aby, zubná pasta svojou chuťou nedráždila, ale naopak lahodila chuťovým pohárikom, ktoré sa nachádzajú v blízkosti zubov, a to konkrétne na jazyku.

Do zubných pást sa tiež pridávajú látky označované ako abrazíva. Abrazíva sú šmirgľové čiastočky, ktoré zubnej paste dávajú čistiacu schopnosť. Takými látkami sú silíciumoxid, aluminiumoxid, kalciumfosfát alebo kalciumkarbonát. Bez pridania týchto látok by bola zubná pasta veľmi ,, jemná ,, a nečistoty by nevedela ľahko a dôkladne zotrieť z povrchu zubov. Veľkosť týchto abrazívnych častíc a ich množstvo, určujú, aká pasta z pohľadu účinnosti čistenia vznikne, či bude jemná alebo na pocit drsnejšia. Je možné presne zmerať túto
jemnosť / drsnosť a vyjadriť ju príslušným číslom. Túto kvalitu zubnej pasty označuje skratka RDA /radioactive dentin abrasion alebo relative dentin abrasion/.

Pre lepšiu predstavu sme zoradili index RDA nasledovne:

Veľmi nízka abrazivita, vhodná pre citlivé zuby: 0 – 40

Nízka abrazivita, vhodná pre každodenné použitie: 40 – 70

Stredná abrazivita, vhodná pre každodenné použitie: 70 – 100

Vysoká abrazivita, vhodná pre fajčiarske zubné pasty: 100 a viac

Na základe takéhoto rozdelenia podľa jemnosti / drsnosti poznáme zubné pasty slabo abrazívne, kde hodnoty RDA sú od 1 do 70, stredne abrazívne, kde hodnoty RDA sú od 71 – 99, vysoko abrazívne, kde hodnoty RDA sú od 100 do 149 a zubné pasty nebezpečne abrazívne, kde hodnota RDA je 150 a vyššia.

A aké číslo je to správne, aké máte na zubnej paste hľadať? Odborníci tolerujú zubné pasty s RDA od 1 do 100. Pasty s vyšším RDA čistia zuby ľahšie, odstraňujú tiež povrchové pigmenty zo zubov, čím zuby bielia, ale sú vhodné pre ľudí so silnou sklovinou. Ľudia s citlivejšími zubami, alebo citlivými ďasnami, by mali skôr použivať zubné pasty s nižším RDA, tie zuby a ďasná nezaťažujú.

Jemné abrazívne pôsobenie na zuby potvrdzujú nízke indexy RDA zubných pást biela perla: